U trendu

AIK Banka: Konsolidacija i digitalizacija bankarskog sektora

Konsolidacija i digitalizacija su procesi koji su obeležili proteklu deceniju poslovanja bankarskog sektora u svetu.
Digitalizacija je jedan od završnih ključnih procesa konsolidacije, koji su počeli pre deset godina u jeku svetske ekonomske krize.
Na konsolidaciju su potrošeni bilioni dolara. Na digitalizaciju će bankarski sektor, pokazuje istraživanje kompanije „Gartner“, ove godine na globalnom nivou potrošiti čak 519 milijardi dolara. Jedna od najvećih svetskih banaka UBS najavila je da će potrošiti na te poslove 3,2 milijarde švajcarskih franaka (od toga 800 miliona na istraživanje i razvoj).
Svet se suočava s reinterpretacijom pojma „banka“ koja se do sada doživljavala samo kao šalter u ekspozituri. Menja se kompletan tradicionalni model organizacije, koji je počivao na ulaganju u opremanje i širenje mreža filijala i kadrove. Neke banke u Evropi, na primer, sada već 20 odsto keš kredita prodaju kroz digitalne kanale. A u Nemačkoj je sve više FinTech kompanija koje se bave samo prikupljanjem depozita, što banke pozdravljaju jer na kraju najviše koristi imaju klijenti.
„Sve više softverskih i FinTech kompanija ulazi na tržište finansijskih servisa. Takodje, sve je zastupljeniji model koopeticije izmedju banaka i fintech kompanija, a sve u cilju zadovoljavanja potreba klijenata”, smatra Bojan Pavlović, direktor direktnih kanala AIK Banke.
Te promene naterale su klasične banke da u planovima za ovu godinu kao prioritet zacrtaju uvodjenje/primenu digitalne transformacije (85 odsto svetskih banaka). Cilj je da se digitalnim umrežavanjem, upotrebom novih tehnologija uz promenu korporativne kulture postigne veća dostupnost potencijalnim klijentima i poveća konkurentnost.

U tehničkom smislu digitalna komunikacija i ugovaranje izmedju klijenata i banaka već sada je izvodljiva, ali radi se i na unapredjenjima regulatornog okvira i državnoj organizaciji.
Da bi banka pomoću odgovarajućeg softvera upoznala klijenta i utvrdila verovatnoću redovne otplate kredita, ona mora da ima mnogo podataka o njemu (mesto stanovanja, zaposlenje, letovanje, poreske obaveze, vlasništvo nad pokretnom i nepokretnom imovinom, plaćene i neplaćene kazne, saobraćajni prekršaji, isplaćene zarade, vreme provedeno na putu, kupovina podataka preko interneta, da li je osudjivan). Te podatke moguće je sakupiti iz mnogo umreženih državnih baza podataka (big data). I regulatorni okvir je izuzetno važan jer stvara mogućnost da bankarski račun i profil klijenta na (isključivo) njegov zahtev bude dostupan i bilo kojoj trgovačkoj ili tehnološkoj kompaniji koju klijent navede, što je u skladu sa PSD2 regulativom koja je na snazi na tržištu EU.
AIK Banka, kao jedna od najvećih srpskih banaka, uveliko je ušla u digitalnu komunikaciju s klijentima i digitalnu transformaciju poslovanja. Trenutno ima najpovoljniji na tržištu ”Start paket” tekući račun, gde klijent po ceni od 250 dinara mesečno dobija kompletan set usluga.
Ovaj paket obuhvata P2P servis (slanje novca bilo kome putem e/mBanking aplikacija, gde primalac može podići novac bez kartice na bilo kom bankomatu AIK banke). Tu je zatim, nova e/mBanking plaforma koja omogućava besplatnu realizacija naloga za plaćanje za korisnike sa aktiviranom e/mBanking uslugom, kao i povoljniji kurs konverzije valuta u okviru Start paketa tekućeg računa.
U okviru tog Paketa su još i: AIKeWallet aplikacija/servis (izdavanje debitne platne kartica u smart telefonu uz upotrebu digitalnih tokena, beskontaktno plaćanje telefonima na trgovačkim mestima, online plaćanja), prodaja na rate bez kamate i naknada za korisnike kreditnih kartica AIK Banke, osiguranje, dozvoljena pozajmicu do 30.000 dinara i platna kartica vezana za depozitne račune za podizanje novca ili kupovinu.
„Praktično, samo realizacija nekoliko računa komunalnih usluga putem e/mBankinga, koja je besplatna, uštedi korisniku više nego što je cena mesečnog paketa računa“, zaključuje Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.