U trendu

AIK banka zavšila preuzmanje većinskog paketa akcija Gorenjske banke

AIK banka iz Srbije je danas objavila da je zavšila preuzimanje većinskog udela u slovenačkoj Gorenjskoj banci i da je sada vlasnik 90,11 odsto akcija te banke.

„Jačanjem svoje pozicije u regionu, AIK banka učvršćuje položaj i ujedno dobija mogućnost da, zajedno sa Gorenjskom bankom, nudi svojim klijentima kvalitetan servis i u Evropskoj uniji“, izjavila je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsednica Izvršnog odbora AIK banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić.

Istakla je da će AIK banka, kao strateški investitor, podržavati razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije.

„Preuzimanjem Gorenjske banke postali smo prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve preduslove za ovaj postupak, govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK banka zasniva svoje poslovanje. Nastojaćemo da i u narednom periodu osluškujemo i razmatramo sve dobre prilike u regionu, kako bismo se vremenom pozicionirali kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope“, kazala je Galić.

Po rečima predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka, ta slovenačka banka je u novom vlasniku AIK banci dobila strateškog partnera, koji je najavio punu podršku banci u njenom daljem razvoju.

Time se, kako je ocenio, formira nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu kako u Sloveniji, tako i šire.

„Naš strateški cilj je da budemo prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka, ne samo u Sloveniji, već i u regionu. Da bismo to lakše postigli, iskoristićemo sinergiju nove bankarske grupe, unutar koje ćemo tražiti nove prilike, koje nam nudi zajednički nastup“, rekao je Henjak.

Dodao je da nova poslovna saradnja nudi Gorenjskoj banci mogućnost medjusobne razmene inovacija i tehnologije kao i iskustva u digitalizaciji, ali i dobru bazu klijenata.

„Gorenjska banka i nakon promene vlasništva nastavlja da posluje samostalno u skladu sa slovenačkom i evropskom bankarskom regulativom“, naglasio je Henjak.

Gorenjska banka i AIK banka u 2019. godini planiraju, kako je danas rečeno, razvoj novih proizvoda i zajedničkih usluga za klijente.

Kao rezultat te saradnje, slovenačkim preduzećima, koja posluju na srpskom tržištu već su na raspolaganju naročito povoljne tarife, a isto važi i za srpska preduzeća koja posluju u Sloveniji. Od danas, bez provizije, komitenti mogu  da koriste bankomate obe banke u Sloveniji i Srbiji.

AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu. Na kraju prošle godine je imala kapital preko 500 miliona evra, bilansnu aktivu od 1,8 milijardi evra, plasmane od više od milijarde evra i depozite od 1,2 milijarde evra.

Bilansna suma Gorenjske banke je 1,8 milijarde evra, a kapital 205,2 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar