U trendu

Ako odbiju Hrvati, neće Srbi!

Hrvatski mediji pišu da su Kanađani spremni da presele proizvodnju u Srbiju, ukoliko Slavonci prestanu da seju uljarice za biodizel.

Plodna slavonska polja kao vredan resurs u proizvodnji goriva prepoznali su Kanađani iz investicionog fonda Uniglobe Capital Trust, koji su najavili da bi u industrijskom parku u Novoj Gradiški gradili fabriku biodizela.

Pogon sa najsavremenijom tehnologijom koja bi zadovoljavala sve ekološke standarde bio bi na 20 do 25 hektara i u njemu bi se godišnje proizvelo čak 250.000 tona biodizela, najviše za izvoz u EU. Fond vredan 35 milijardi dolara ulaže širom sveta u energetiku, infrastrukturu i turizam, a dolazak u osiromašeni kraj istočne Hrvatske, gde su spremni da ulože 60 miliona evra, zvuči ohrabrujuće i za poljoprivrednike.

Osnovni uslov je da se obezbedi površina od najmanje 7000 hektara u krugu ne većem od 70 kilometara od Nove Gradiške – rekli su predstavnici investitora Ermin Poredoš i Žarko Blau, koji su projekat predstavili i gradskim vlastima, prenose mediji.

Na potezu su ratari, koji će dobiti i besplatno seme i edukaciju, pronađu li interes za setvu uljarica i učešće u projektu. Koja će se tačno kultura koristiti u proizvodnji goriva, pokazaće ispitivanje zemljišta na osnovi kojeg će se i utvrditi da li to biti uljana repica, soja, suncokret …

Ukoliko seljaci ne pristanu na ponudu koja bi im, prema obećanjima, osigurala i opipljiv profit, imaće za čime da žale, jer, kako piše Večernji list, Kanađani su spremni da odmah sve presele u Srbiju. List navodi da im je ovde ponuđena površina od 20 hiljada hektara za proizvodnju uljarica za biodizel …

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.