U trendu

Alibaba sa ruskim kompanijama kreira platformu za e-trgovinu

VLADIVOSTOK – Najveća kineska kompanija za elektronsku trgovinu, Alibaba, dogovorila je strateško partnerstvo sa ruskim državnim investicionim fondom i još dve ruske tehnološke kompanije, što će rezultirati kreiranjem nove platforme za e-trgovinu, prenosi CNBC.

Predviđeno je osnivanje najvećeg mešovitog preduzeća u oblasti e-trgovine u Rusiji i u Zajednici nezavisnih država, javlja ruska agencija Tas s, a „Blumberg“ navodi da je vrednost tog preduzeća procenjena na dve milijarde dolara.

Britanski Rojters ocenjuje da se kompanija Alibaba na takav potez odlučila u nadi da će pristup bazi korisnika od preko 100 miliona ljudi dodatno ubrzati razvoj njenog poslovanja, i dodaje da će ta platforma koristiti ruski platni sistem, poznatiji kao „mir“.

Ugovor o partnerstvu su, na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, potpisali Direktni investicioni fond Rusije, mobilni operater MegaFon, internet grupacija Mail.ru i Alibaba.

Kao rezultat dogovora, Alibaba će posedovati 48 odsto u AliEkspres Rusija, dok će preostala tri ruska entiteta zajedno imati udeo od 52 odsto u toj platformi za e-trgovinu.

E-trgovina beleži ubrzanu ekspanziju u Rusiji u proteklim godinama, pri čemu je samo prošle godine obrt premašio 14 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.