U trendu

Alternativna ruta za Severni tok 2 da se zaobiđu vode Danske

KOPENHAGEN – Kompanija koja stoji iza planiranog gasovoda Severni tok 2, koji će isporučivati ruski prirodni gas do Nemačke ispod Baltičkog mora, aplicirala je danas za dobijanje dozvole za alternativnu rutu kojom bi se zaobišle teritorijalne vode Danske.

Taj potez je usledio jer danski parlament odugovlači sa donošenjem odluke o izdavanju dozvole za taj projekat, prenosi agencija AP.

Kompanija koja upravlja gasovodom, i koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, saopštila je danas da će ruta kroz danske vode „ostati preferirana ruta“, ali da je predstavljena nova jer je preporuka danskog ministarstva inostranih poslova „nerešena od januara“.

Alternativna ruta bi i dalje prolazila kroz takozvanu ekskluzivnu ekonomsku zonu Danske, ali za to nije potrebno odobrenje parlamenta već „zeleno svetlo“ danske Agencije za energetiku, koja je saopštila danas da je primila zahtev i da će ga uzeti u razmatranje.

Prema prvobitnom planu, kroz teritorijalne vode Danske je trebalo da prolazi oko 140 km Severnog toka 2, a umesto toga sada se predlaže 175 km duga ruta.

Danski parlament je 2017. godine usvojio nacrt koji bi omogućio zemlji da blokira Severni tok 2 iz bezbednosnih razloga, a Danci su od EU tražili pomoć, nadajući se da bi rešenje mogli pronaći u okvirima Unije.

Druge zemlje u regionu, Švedska, Finska i Nemačka, izdale su ranije ove godine dozvole za Severni tok 2.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike