U trendu

Altmajer: Severni tok 2 na treba zbog gašenja nuklearki

BERLIN – Gasovod „Severni tok 2“ je jedan od načina da Nemačka zadovolji rastuću potražnju za energijom, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, odbacivši još jednom kritike da taj projekt povećava energetski uticaj Rusije na Berlin.

Nemačka će imati povećanu tražnju za prirodnim gasom, pošto zemlja prekida sa korišćenjem uglja i nuklearne energije, izjavio je Altmajer u intervjuu za nemački list „Bild“ uoči posete SAD, koje važe za najglasnijeg kritičara ovog projekta.

“Ne zavisimo od Rusije. Radi se o skraćivanju ruta isporuke i stvaranju novih struktura snabdevanja”, rekao je Altmajer, prenosi Raša tudej.

On je dodao da taj gasovod, kojim će se dopremati ruski gas za Evropu, ima istu svrhu kao i izgradnja novih terminala za američki tečni prirodni gas (TPG) u Nemačkoj.

Njegova izjava dolazi u trenutku nakon što je pristigla još jedna kritika na račun projekta „Severni tok 2“, i to ovaj put od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Naime, komitet Parlamentarne skupštine OEBS-a usvojio je u nedelju rezoluciju protiv projekata „Severni tok 2“ i „Severni tok“, označavajući ih kao “sredstva” koja bi Moskva navodno mogla da koristi u svoje političke svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.