U trendu

Amazon zatvara internet trgovinu u Kini

LONDON – Potrošači će od 18. jula na Amazon.cn umesto ponude kineskih trgovaca moći da vide ponudu Amazonove globalne trgovine, prenosi BBC.

Američki div Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe i JD.coma.
Amazon planira da do sredine jula zatvori maloprodajnu platformu u Kini kako bi se usredsredio na unosnije poslove prodaje inostrane robe i usluga u oblaku.

Amazon.cn nastao je na temelju kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, kojeg je Amazon kupio 2004. za 75 miliona dolara i promenio mu ime 2007. godine.

Povlačenje s tržišta Kine, druge ekonomije u svetu, vremenski se poklopilo s velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara.

Konkurencija u Indiji biće im lokalna kompanija Flipkart, koja je prošle godine pokrenula hindu verziju svoje mobilne veb stranice i aplikaciju za pametne telefone kako bi privukla milione novih korisnika u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.