U trendu

Ambasador Nemačke i ministarka gradjevinarstva Srbije razgovarali o infrastrukturi

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarali su danas o infrastrukturnom povezivanju Srbije sa regionom i o projektima u oblasti saobraćaja i infrastrukture koji se sprovode uz podršku Nemačke.

Mihajlović je obavestila Ditmana o novim infrastrukturnim projektima planirim u Srbiji 2018 godine, uključujući prvu deonicu „Auto-puta mira“ Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, i auto-puta Preljina-Požega, za koji je na samitu u Budimpešti potpisan komercijalni ugovor, navodi se u saopštenju Mnistarstva.

Auto-put Preljina-Požega je deo Koridora 11 ka Crnoj Gori i deo budućeg auto-puta koji treba da spoji Beograd i Sarajevo.

Nemački ambasador je rekao da je projekat auto-puta Niš-Priština od velikog značaja za region.

Taj projekat podržava Evropska investiciona banka, kao i modernizaciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad, uz njenu elektrifikaciju i izgradnju nove zaobilazne pruge oko Niša.

Ditman i Mihajlović su razgovarali i o projektima komunalne infrastrukture u Srbiji, uz podršku nemačke razvojne banke KfW, uključujući novi ugovor o zajmu za vodosnabdevanje četiri grada, vrednosti 17 miliona evra, zatim izgradnju cevovoda u Vranju i zaštitu jezera Palić i Ludoš.

Razgovarali su i o saradnji u vodnom saobraćaju, pre svega o rekonstrukciji brodske prevodnice na hidroelektrani „DJerdap“ i vadjenju iz Dunava brodova potopljenih u Drugom svetskom ratu.

Ministarstvo je saopštilo da je jedna od tema sastanka bila inicijativa za formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost u okviru Mehanizma saradnje zapadnobalkanske šestorke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar