U trendu

AmČam: Derektna strana ulaganja u HR ispod 1,0% BDP-a

ZAGREB – Strane direktne investicije (SDI) u hrvatsku privredu iznosile su 2021. godine 3.8 milijardi evra i manje su od jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri posto BDP-a, rečeno je na konferenciji Američke privredne komore u Hrvatskoj (AmČam).

Branko Žibret iz konsultantske firme Kerni rekao je na konferenciji, pod nazivom SDI kao prilika za oporavak ekonomije, da se nakon perioda kovida investicije globalno popravljaju, što se vidi i u Hrvatskoj, ali je nivo direktnih stranih ulaganja niži u odnosu na razvijenije zemlje, prenela je Hina.

Državna sekretarka Ministarstva privrede i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman je navela da podaci za prošlu i prvo tromesečje ove godine pokazuju rast direktnih stranih ulaganja, precizirajući da su lani ona iznosila 3.8 milijardi, a u prvom kvartalu ove godine gotovo milijardu evra.

„Prvenstveno su to još uvek ulaganja u finansijskom segmentu“, kazala je Mikuš Žigman, dodajući da su strateški važna ulaganja u zelenu tranziciju – obnovljive izvore energije i digitalizaciju.

Izvršna direktorka AmČama Andrea Doko Jelušić je naglasila da SDI doprinose otvaranju novih radnih mesta, razmeni tehnologije i novim znanjima, te da utiču i na produktivnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.