U trendu

Američka nafta ispod 53 dolara, „brent“ 61 dolar

NJUJORK/LONDON – Američka nafta WTI trgovala se jutros ispod 53 dolara za barel u Njujorku, što je neznatni pad, budući da trgovci procenjuju neizvesne tržišne izglede za 2019. nedelju dana posle odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih partnera o znatnom „zavrtanju“ proizvodnje.

Američka referentna nafta „WTI“ za isporuku u januaru pojeftinila je za 11 centi na 52,47 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u 8:37 časova po lokalnom vremenu, izveštava agencija „Blumberg“.

Na zatvaranju jučerašnjeg trgovanja, nafta je ugovarana skuplje za 1,43 dolara, po ceni od 52,58 dolara. Ukupan obim trgovanja je danas bio za osam procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta „brent“ za februarske isporuke pala je za 18 centi na 61,27 dolara po barelu na Londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je juče zabeležila rast od 2,2 procenta.

Plan Saudijske Arabije da smanji izvoz „crnog zlata“ u SAD od sledećeg meseca uticao je na rast očekivanja da će OPEK i njeni saveznici sprovesti u delo rezanje proizvodnje, navodi „Blumberg“. Međutim, zbog eksplozivnog rasta američke proizvodnje nafte trgovcima je teško da procene tržišne izglede u idućoj godini.

Saudijske pošiljke nafte u SAD mogle bi sledećeg meseca da obore 30-godišnji minimalni nivo zabeležen krajem 2017. godine od 582.000 barela dnevno, što je za oko 40 procenata niže od proseka u poslednja tri meseca, prema podacima ljudi upućenih u planove državne naftne kompanije te kraljevine.

Konačna cifra je i dalje podložna promenama, dodali su oni.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je ove sedmice da će njegova zemlja smanjiti pumpanje za najmanje 50.000 do 60.000 barela dnevno u januaru u ondosu na oktobarski nivo. To je za oko 11.000 barela dnevno manje od novembarske proizvodnje, izračunao je „Blumberg“ na osnovu zvaničnih podataka ruske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.