Američke zalihe nafte pale, cene skočile

LONDON – Cene nafte porasle su danas za 2,5 odsto, nakon što su najnoviji podaci ukazali na veći pad zaliha u SAD od očekivanog, dok su vodeći američki proizvođači počeli sa evakuacijom platformi u Meksičkom zalivu pre oluje.

Američka „laka“ nafta (WTI) poskupela je za 1,58 dolara na 59,41 dolar, nakon što je prethodno u jednom trenutku dostigla čak 59,53 dolara, dok je severnomorska nafta „brent“ poskupela za 1,70 dolara na 65,86 dolara, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Podaci američkog Instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 8,1 milion barela u nedelji zaključcno sa 5. julom, na 461,4 miliona, u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su predviđali pad od 3,1 milion barela.

Vodeće naftne kompanije počele su da evakuišu radnike i obustavljaju proizvodnju u Meksičkom zalivu, nakon upozorenja datog u vremenskoj prognozi da bi izvesni tropski poremećaji mogli da se pretvore u oluju.

Kompanije Ševron, Rojal Dač Šel, BP i BHP Grupa, počele su da evakuišu osoblje sa 15 naftnih platformi.

Na skok cena nafte uticale su i tenzije oko iranskog nuklearnog programa i nedavni incidenti sa naftnim tankerima u Persijskom zalivu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike