U trendu

Američki dolar oslabio prema korpi valuta, evro se oporavio

TOKIO – Američki dolar i jen kreću se danas silaznom putanjom na azijskom trgovanju, evro se oporavio od snažnog pada u sredu, a australijski i novozelandski dolar su skočili usled naznaka ublažavanja korona lokdauna u Šangaju.

Ipak, raspoloženje investitora na berzama i dalje je krhko zbog globalne rasprodaje akcija.

Kako prenosi Rojters, Šangaj će dozvoliti većem broju preduzeća u nekim delovima grada da nastave sa normalnim radom od početka juna, što je ulilo nadu da će se okončati višenedeljne rigidne mere ograničenja uvedene vladinom politikom nulte zaraze kovidom-19.

Ta informacija je blago popravila tržišno raspoloženje, koje se u sredu snažno narušila zabrinutost da bi agresivno pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi i drugih globalnih centralnih banaka moglo da uguši privredni rast.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, oslabio je jutros za 0,16 posto na 103,63 poena, nakon jučerašnjeg skoka od 0,55 procenata kojim je bila prekinuta trodnevna serija gubitaka, izveštava britanska agencija.

Australijski dolar je ojačao za 0,8 odsto na 0,7008 američkih dolara, prekoračivši psihološki važnu granicu od 70 centi, podstaknut padom nezaposlenosti u Australiji na najniži nivo u skoro pola veka.

Novozelandski dolar je porastao za 0,6 odsto na 0,6334 američkih dolara, nakon što je noćas pao za 1,1 posto sa nivoa od 0,6370 USD.

Japanski jen je potonuo prema američkom dolaru.

Dolar se trguje danas po kursu od 128,845 jena, za 0,48 procenata jačem nego u sredu, kada je zabeležio pad od 0,86 odsto prema japanskoj valuti.

Evro se oporavio za 0,38 procenata na 1,0501 dolara, nakon pada od 0,84 posto u sredu.

Britanska funta je takođe zaustavila silazni trend prema dolaru, ojačavši za 0,37 odsto na 1,23905 dolara, nakon noćašnjeg sunovrata od čak 1,2 procenta do kojeg je došlo posle vesti da je britanska inflacija u aprilu skočila na 40-godišnji rekord, što je podgrejalo strahovanja od oštrog usporava ekonomskog rasta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.