U trendu

Amerikanci bili Å¡tedljiviji na „crni petak“ nego lani

Prodaja u klasičnim prodavnicama u SAD je tokom Dana zahvalnosti i „crnog petka“ blago smanjena u odnosu na isti period lani, ali je i dalje bila snaÅŸna, dok je onlajn prodaja dvocifreno uvećana, pokazuju podaci analitičke firme RitejlNekst.

Klasična prodaja je tokom ta dva dana pala 1,5 odsto, dok je prosečna potrošnja po kupcu bila nişa 1,4 odsto, navodi RitejlNekst, a prenosi Rojters.

Prema preliminarnim podacima još jedne analitičke kuće, ŠoperTrek, Amerikanci su u klasičnim prodavnicama u četvrtak i petak ostavili 12,10 milijardi dolara u odnosu na 12,29 milijardi iz istog perioda prošle godine.

Podaci ukazuju na slabljenje značaja „crnog petka“, koji je do pre nekoliko godina označavao početak praznične Å¡oping sezone, budući da sve viÅ¡e maloprodavaca sniÅŸenja pocinje da nudi ranije tokom meseca, a otvoreni su i na Dan zahvalnosti.

Nakon proÅ¡logodiÅ¡nje razočaravajuće prodaje tokom Dana zahvalnosti i „crnog petka“, maloprodavci su dodatno spustili cene da bi privukli joÅ¡ kupaca.

Å operTrek navodi su kupci tokom Dana zahvalnosti u radnjama ostavili 1,8 milijardi dolara, a tokom „crnog petka“ 10,4 milijarde. Osnivač kompanije Å operTrek, Bil Martin, napomenuo je da je na prodaju tokom „crnog petka“ viÅ¡e uticala činjenica da popusti traju od početka novembra nego to Å¡to su radnje bile otvorene i na Dan zahvalnosti.

Najbolje su „iÅ¡li“ elektronski uređaji i igračke, dok je prodaja odeće bila slabija uprkos značajnim sniÅŸenjima, navodi RitejlNekst.

Prema podacima Adobi digital indeksa, onlajn prodaja je na Dan zahvalnosti i „crni petak“ dostigla 4,47 milijadi dolara, 18 odsto viÅ¡e u odnosu na proÅ¡logodiÅ¡nji period i iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali prodaju vrednu 4,35 milijardi dolara. Adobi prati viÅ¡e od 80 odsto svih onlajn transakcija vodećih 100 maloprodavaca u SAD.

Popust na onlajn kupovinu je tokom oba dana iznosio u proseku 25 odsto, slično kao prošle godine, navodi istraşivač Adobija, Tamara Gafni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.