U trendu

Analitičari upozoravaju: Epl bi mogao biti veća žrtva od Huaveja

NJUJORK – Pošto je američka administracija stavila kinseki Huavej na crnu listu kompanija, veliki problem mogli bi da zadese i domaći Epl, upozoravaju analitičari.

Akcije Epla juče su pale za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene uz ozbiljne posledice za potražnju za Eplovim proizvodima, prenosi SeeBiz.

Analitičari Morgan-Stenlija upozoravaju da bi propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju.

Ako se kineska vlada odluči na odmazdu, Eplovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Epla, kao što je Fokskon. Prihode koje tako izgubi, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija, navodi SeeBiz.

Portal ocenjuje da će trpeti i veliki dobavljači Huaveja, jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše štete će imati Kalkom i Koring, koji će izgubiti prihode od miliona telefona koje Huavej globalno prodaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.