U trendu

Analitičari: Verovatna recesija i skok u kamatnim stopama u SAD odraziće se na ekonomije u …

Kuala Lumpur, Sinhua – Nedavni porast kamatnih stopa u SAD i verovatna recesija u toj najvećoj svetskoj ekonomiji negativno će se odraziti na svetsku privredu, a naročito na ekonomije u povoju poput malezijske, upozorili su analitičari.

U nedavnom intervjuu za agenciju Sinhua, izvršni direktor malezijskog Centra za socioekonomska istraživanja Heng Gvi Li izjavio je da usporenje američke privrede i američka nastojanja da se sa inflacijom izbore kroz nagli porast kamatnih stopa mogu dovesti do veće tržišne nestabilnosti i opštih pomeranja koja ne slute na dobro za post-pandemijski oporavak Malezije.

„Verovatnoća recesije u SAD je svakako porasla – jedino što ostaje da se vidi jeste kada će se dogoditi i koliko će ozbiljna biti“, kazao je Li. „Ekonomski indikatori ukazuju na to da će američka privreda usporiti u predstojećim kvartalima.“

Prema proceni koju je 28. jula objavilo američko ministarstvo trgovine, ekonomija SAD u prvom kvartalu ove godine opala je pri godišnoj stopi od 1,6 odsto, dok je stopa pada u drugom kvartalu iznosila 0,9 odsto. To, po definiciji, podrazumeva recesiju, iako neki ekonomisti tvrde da do recesije još nije došlo.

Sličnu zabrinutost povodom usporenja američke privrede izrazio je glavni ekonomista grupe AmBank, Entoni Das, prema čijim rečima je porast kamatnih stopa u SAD delimično prouzrokovan nestabilnošću lokalne privrede i izgledima da će biti recesije.

To što je na visoku inflaciju odgovoreno hitrim podizanjem kamatnih stopa jasno ukazuje na strah od recesije, kazao je Das.

Li veruje da će SAD nastaviti da povećava kamatne stope da bi suzbila inflaciju, čak i ako dođe do značajnog pada privrede te zemlje.

On je istakao da će veće kamatne stope i visoka inflacija smanjiti kupovnu moć prosečnog američkog domaćinstva, a da će napeti finansijski uslovi navesti investitore iz SAD da budu manje voljni da ulažu u Maleziji.

„Naglo usporenje američke ekonomije i recesija [u toj zemlji] imaće posledice po globalnu privredu, što će, pak, uticati na Maleziju i privrede [zemalja u Asocijaciji južnoazijskih nacija] kroz smanjenje izvoza, naročito elektronike i električnih proizvoda, nameštaja, gumenih proizvoda, hemijskih proizvoda, pri čemu će doći i do pada cena robe i energije“, rekao je Li.

U međuvremenu, tvrdi Li, jak američki dolar i povećana potražnja za američkim riskantnim obveznicama već su doveli do pritiska na malezijski ringit i valute drugih ekonomija u povoju.

Očekivanje većih kamatnih stopa takođe će izazvati nestabilnost na finansijskom tržištu Malezije i zemalja u Asocijaciji južnoazijskih nacija, jer veće kamatne stope i jači dolar dovode do slabljenja lokalnih valuta u odnosu na dolar, objasnio je Li. Spoj ta dva činioca „opteretiće preduzeća i administracije ekonomija u povoju većim troškovima pozajmljivanja“, dodao je on.

Li je kazao da je oporavak malezijske privrede već pod pritiskom niza spoljnih i unutrašnjih faktora i pozvao vlasti da ponude povoljnije uslove za lokalna ulaganja da bi privukle veći dotok kapitala u tu zemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar