U trendu

Analitičari: Zbog saradnje s Kinom raste ugled Srbije u svetu

BEOGRAD – Rezultat posete srpske delegacije Kini, brojni potpisani ugovori, sporazumi i memorandumi u narednim nedeljama i mesecima daće svoje prve konkretne rezultate.

Ugled Srbije u regionu i svetu podignut je na znatno viši nivo brojnim sastancima čelnih ljudi Srbije i Kine, ocenjuju sagovornici Tanjuga, što će, kažu, doprineti dolasku novih velikih investicija.

Na sastancima sa kineskim zvaničnicima proteklih dana, potpisan je niz ugovora i sporazuma vezanih za infrastrukturu, privrednu, trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da su u Kini dogovoreni konkretni poslovi i poslate jasne poruke i želje obe strane da se nastavi sa jačanjem međusobne saradnje.

„Čini mi se da je to rezultat jednog višegodišnjeg rada ove Vlade i prethodne Vlade sa rukovodstvom Kine, gde je se samo rukovodsvo Kine želelo da kaže: ‘ono što smo se dogovorili, mi smo uradili, vi ste ispunili, hajde sada da vidimo gde ćemo dalje“.

Za kineske partnere je, kaže, uvek bilo važno da se ono što se stavi na papir i realizuje.

Napominje da bi najavljene investicije u izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu i fabriku cinka u istom gradu, mogle da postanu do sada najveće grinfild investicije u Srbiji.

„Kada imate u vidu kolika je ekonomija Kine, a kolika je ekonomija Srbije, zaista je velika stvar i ne postoji nijedan mediji u svetu koji se ozbiljnije bavi ekonomijom da to nije primetio, koji nije poslednjih mesec dana govorio o tome da Srbija jeste jedno veliko iznenađenje kada je u pitanju odnos prema kineskim investitorima“, navodi Čadež.

Profesor Katarina Zakić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da kod ove posete postoje dva bitna elementa.

Prvi je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a drugi, veoma bitan ugao posete srpske delegacije je, kaže, učešće Srbije na ekonomskom forumu, takozvanom „letnjem Davosu“.

Značaj sporazuma koji su potpisani proteklih dana, smatra Zakić, „nemerljiv je za Srbiju“.

Do sada su u Srbiji prednjačile pre svega investicije iz EU, a sada, ocenjuje, postoji zaokret u strategiji razvoja zemlje, a to je priključivanje inicijativi „16+1“ i nakon toga priključivanje inicijativi „Pojas i put“.

Kaže da jačanje odnosa sa Kinom ima i regionalni značaj jer se, na primer, obnovom železničke infrastrukture između Srbije i Mađarske na kojoj učestvuju i Kinezi, susedne zemlje infrastrukturno povezuju.

„Srbija je ovu inicijativu iskoristila ne samo za unapređeje odnosa sa Kinom već i za regionalnu saradnju“, napominje Zakić.

Njena koleginica Ivona Lađevac, saradnik i istraživač sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenjuje da su rezultati posete veliki ne samo zbog potpisanih ugovora koji su već bili najavljeni, već i zbog toga što je kineski predsednik obećao da će ponovo posetiti Srbiju.

Smatra da ugled Srbije, zbog dobre saradnje sa Kinom, raste u očima država regiona i EU .

„Srbija postaje i ostaje regionalni lider ne samo u kontekstu evropskih integracija i jačanja bezbednosti na Blakanu, nego i u odnosima sa Kinom“.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica ocenjuje posetu srpske delegacije kao uspešnu jer, kaže, potpisan je dugoočekivani ugovor za izgradnju obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra.

Radovi na obilaznici, precizira, podrazumevaju završetak Beogradske obilaznice u dužini od 19,5 kilometara na čijoj se trasi nalaze 22 mosta i četiri tunela, a u Kini su dogovoreni i ostali projekti u sektoru transporta.

„Očekujem uskoro potpisivanje ugovora za deonicu na Koridoru 11, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometara. Komercijalni ugovor sa izvođačem je već potpisan tako da smo i na ovoj deonici išli ‘ispred veremena“, navodi Poledica.

Kaže da se u narednom periodu očekuje potpisivanje i ugovora o kreditu kako bi ti radovi započeli na proleće iduće godine.

„Ako bismo sve sumirali, po pitanju putne i železničke infrastrukture, možemo reći da smo zadovoljni imajući u vidu velike infrastrukturne projekte koje već radimo sa Kinezima, ugovore koje smo potpisali kao i one koje planiramo da potpišemo u budućnosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar