U trendu

Anemična aktivnost na Beogradskoj berzi na startu nedelje

BEOGRAD – Anemična trgovinska aktivnost obeležila je početak nedelje na Beogradskoj berzi, pri čemu je ukupan promet oštro pao na nešto više od 3,8 miliona dinara (oko 32,9 hiljada evra).

Berzanski indeksi su takođe zabeležili značajne gubitke.

BELEX 15 je potonuo za 1,0 procenat na 833,31 poen, a BELEXlajn je oslabio za nepunoh 0,6 odsto na 1.679,60 poena.

Akcije „Dunav osiguranja“ su ostvarile najveći promet, u vrednosti 1,5 miliona dinara, ali su se istovremeno našle na čelu liste gubitnika s padom vrednosto od 4,1 posto na 1.322 dinara.

Kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca je skliznula za četvrtinu procenta na 1.695 dinara po akciji uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je Naftna industriaj Srbije ostala stabilna na cenovnom nivou od 600 dinara uz skromno trgovanje od 0,1 milion dinara.

Akcije drugih kompanija na Open marketu su imale slab učinak.

Na MTP tržištu je poljoprivredno društvo Omoljica isprometovano za 0,4 miliona dinara po ceni od 3.700 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali minimalan udeo od 1,69 posto, pri čem u kupovini 3,37 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima, koje su namenjene izmirenju obaveza na ime restitucije, ostvarilo je ukupan promet od 0,9 miliona dinara (8,0 hiljada evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.