U trendu

Ankara umiruje investitore, a SAD prete novim sankcijama

ANKARA – Turski ministar finansija Berat Albajrak obećao je da će otkloniti ekonomske poteškoće u zemlji koje su gurnule Tursku u valutnu krizu, dok iz Vašingtona prete novim sankcijama Ankari.

Albajrak je, na telekonferenciji sa međunarodnim investitorima, rekao da će ekonomija Turske izaći jača iz krize i da su turske banke sada „jake i snažne“ i da sprovođenje strukturnih reformi i borba protiv inflacije ostaju prioritet, prenosi agencija AP.

Ministar je odbacio mogućnost uvođenja kontrole kapitala ili bilo kakvu asistenciju Međunarodnog monetarnog fonda.

Britanska agencija Rojters javlja da je turska lira jutros pala na 5,86 lira za dolar sa prethodnih 5,8150 lira za dolar, jer investitori analiziraju novo upozorenje SAD prema kojem bi Turska mogla da očekuje dodatne ekonomske sankcije, ako ne oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

Lira je oslabila za 35 odsto prema dolaru ove godine, što je u najvećoj meri posledica pogoršanja odnosa između dve NATO saveznice zbog hapšenja Bransona u Turskoj, kao i zabrinutosti u pogledu uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na nacionalnu monetarnu politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.