U trendu

Anketa Rojtersa: NBS će zadržati ključnu kamatu na 3,0%

LONDON – Očekuje se da će centralna banka Srbije zadržati ove sedmice referentnu kamatnu stopu, najvišu u regionu, na 3,0 odsto, na bazi snažnog ekonomskog rasta, stabilnosti domaće valute i kretanja inflacije u okvirima targeta, pokazuje danas objavljena anketa Rojtersa.

Svih 13 analitičara i brokera, koje je britanska agencija anketirala ove sedmice, prognozirali su da će Izvršni odbor centralne banke u četvrtak zadržati cene pozajmica na nepromenjenom nivou.

Centralna banka je, dodaje Rojters, i prošlog meseca ostavila kamatne stope na čekanju, pozivajući se na niske inflatorne pritiske, rast zaposlenosti i stranih investicija u zemlji, kao i na kretanja na finansijskim i robnim tržištima u inostranstvu.

Poslednji put, Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatu u aprilu 2018. godine za 25 bazičnih poena, napominje se u tekstu.

Analitičari, konstatuje agencija, ne očekuju da će centralna banka Srbije povećavati cene pozajmica u skorije vreme, zbog opreznog stava prema budućim kamatnim politikama američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke.

„Neizvesnosti u vezi sa Bregzitom, politike FED-a i ECB-a i kretanja globalnih cena sirove nafte verovatno će uticati na odluku banke da zadrži tu stopu“, izjavio je Saša Đogović, ekonomista iz beogradskog Instituta za istraživanje tržišta.

Prema oceni Rojtersa, „Srbija se oslanja na referentne kamate, koje su i dalje najviše u regionu, da bi privukla investitore sa tržišta u usponu“.

U tekstu britanske agencije se napominje i da je Međunarodni monetarni fond u ponedeljak pohvalio ekonomski rast Srbije za 2018. godinu, koji se procenjuje na oko 4,4 odsto, što je najviša stopa u poslednjih deset godina.

Dodaje dalje, da je NBS je takođe predvidela da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u ovoj godini porasti za 3,5 odsto, pošto se smanjuju efekti niske baze iz 2017. i 2018. godine.

„Prema fleš proceni, ekonomija Srbije je u četvrtom kvartalu porasla za 3,5 procenata. Inflacija je u decembru iznosila 2,0 odsto, čvrsto unutar ciljnog raspona centralne banke od 3,0 procenta plus/minus 1,5 procentnih poena. Januarski podaci o inflaciji biće objavljeni 22. februara“, konstatuje Rojters.

Na kraju se navodi da je dinar ostao relativno stabilan u januaru i u prvoj sedmici februara, trgujući se u rasponu između 118,3 i 118,5 dinara za evro, i dodaje da Rojtersova anketa o kursu pokazuje da bi dinar mogao da oslabi za 0,6 posto u 2019. godini na 119 dinara prema evru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar