U trendu

Antić: EMS nije mogao da utiče realizaciju investicije u vetropark

Eletromreža Srbije (EMS) i direktor tog javnog preduzeća Nikola Petrović ni na koji način nisu mogli da utiču na realizaciju projekta vetroparka američke kompanije Kontinental vind partners (Continental Wind Partners), izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

„Ta priča koja se pojavila u medijima je bez ozbiljnog elementa i isfabrikovana je“, rekao je Antić novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se realizovati ta i ostale investicije u vetroparkove. 

Portal Telepromper objavio je pre dva dana transkript razgovora predsednika Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića i sestre ministarke Kori Udovički, Lidije, koja je tada bila predstavnica američke firme CWP. U razgovoru se pominje da je direktor EMS tražio reket od dva miliona evra od te kompanije da bi se vetropark koji CWP, u kojem vlasnički udeo ima muž Lidije Uvodički, namerava da gradi u Vojvodni priključio na elektromrežu.

Policija i BIA su demantovali autentičnost trankripta, a istinitost navoda iz transkripta u kojima se pominje negirao je i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

„Svi pomenuti akteri, osim autora, su tu priču demantovali“, rekao je Antić.

Antić je istakao da je realizacija investicija u vetroparkove u Srbiji strogo definisana zakonom i različitim direktivama i naglasio da je Srbija u obavezi da priključi svaki energetski objekat koji koristi obnovljive izvore energije, kao na primer vetroelektrane na elektromrežu.

„Ti objekti imaju prioritet“, istakao je ministar rudarstva i energetike.

Antić je ocenio da EMS nije mogao niti da pomogne, niti da odmogne realizaciju investicije u vetroparkove američke kompanije i da ta priča, kako je rekao, od početka nema smisla.

On je rekao i da je Ministarstvo rudarstva i energetike u ponedeljak u javnu raspravu uputilo model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije i da će svi zainteresovani u naredne tri nedelje moći da daju svoje komentare i primedbe na taj dokument.

Cilj je, istakao je Antić, da se na kraju dobije model tog ugovora, koji će omogućiti bankama da finansiraju investicije u projekte korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.