U trendu

Antić: Imaćemo snažniji fond za energetsku efikasnost

BEOGRAD – Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da to ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efiksnost i da se o tome već razgovara sa Ministarstvom finansija.

Antić je na konferenciji EBRD o Programu finansiranja zelene ekonomije u Srbiji rekao da je cilj da se napravi fond koji će biti snažniji u odnosu na postojeći Budžetski fond za energetsku efikasnost.
„Svaki dinar uložen u energetsku efikasnost će se građanima vrlo brzo vratiti“, poručio je Antić i istakao da će to ministarstvo dati podršku tim projektima.

Istakao je da Ministarstvo energetike ima ozbiljne ciljeve i da želi projekte u toj oblasti da podigne na viši nivo.

On je zahvalio EBRD kao dugogodišnjem partneru i naglasio da je Srbija uspela da promeni energetsku sliku Srbije.

Podsetio je da je do sada iz obnovljivih izvora energije izgrađena postrojenja sa više od 150 megavata, kao i da je u više od 100 javnih objekata urađena energetska rehabilitacije.

Najavio je da će do kraja godine biti pušteno još 200 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Kako kaže, tu su postignuti izuzetno dobri rezultati – više od 40 odsto uštede u potrošnji energije.

Po pitanju smanjivanja finalne potrošnje energije u Srbiji, u poslednjem ciklusu je potrebno smanjiti tu potrošnju za devet odsto zaključno sa 2018. godinom.

„Mi smo već 90 odsto tog cilja ostvarili. Plan je jedan odsto smanjivanja finalne potrošnje energije svake godine, pri čemu poseban akcenat stavljamo na energetsku efikasnost u domaćinstvima, koja troše oko 35 odsto ukupne energije. Tu postoji ogroman prostor za uštedu“, rekao je Antić.

Ministar je istakao da Vlada Srbije daje doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, za sigurnu budućnost generacijama koje dolaze.

„Srbija ozbiljnim koracima menja energetsku skliku i postaje pozudan partner protiv klimatskih promena“, poručio je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar