U trendu

Antić: Potpisan regionalni sporazum o energetskoj bezbednosti

Ministri energetike 15 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, medju kojima je i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, potpisali su danas u Dubrovniku Memorandum o razumevanju o zajedničkom pristupu rešavanja problema diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom.

„Saglasili smo se da su to pitanja regionalnog značaja i zahtevaju zajednički pristup, da je reč o pitanjima koja će u budućnosti suštinski obezbediti energetsku bezbednost čitavog regiona i svih pojedinačnih zemalja“, rekao je Antić agenciji Beta nakon potpisivanja dokumenta.

On je kaao da su se ministri energetike saglasili da su gasne interkonekcije izmedju susednih država model po kome treba da se razvija budući gasni sektor.

„Za Srbiju je izuzetno značajno to što je medju prioritetnim projektima, kao drugi projekat od značaja, sagledana gasna interkonekcija izmedju Srbije i Bugarske, koja u budućnosti treba da na kvalitetan način pruži odgovore na pitanje kako će Srbija obezbediti dodatne izvore snabdevanja gasom“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, gasna interkonekcija sa Bugarskom je i od EU i od čitavog regiona prepoznata kao projekat u koji treba zajednički da se investira.

Antić je najavio da će kasnije danas imati razgovore o modelima finansiranja samog projekta i dodao da očekuje „značajan pristup evropskim fondovima koji u najvećoj meri treba da obezbede finansiranje projekta“.

Ministar je još rekao da je na današnjoj konferenciji usvojena argumentacija da se u potpisanom dokumentu nađe i gasna interkonekcija izmedju Srbije i Rumunije i da je taj projekat definisan kao tema za idući ministarski sastanak, do kada će biti obezbedjeni tehnički elementi i sagledana ukupna opravdanost interkonekcije.

„Interkonekcija sa Rumunijom može da nam pruži dodatne opcije i mi smo zadužili Srbijagas i rumunski Transgas da hitno preduzmu mere radi sagledavanje tehničkih elemenata za realizaciju projekta“, rekao je Antić.

On je istakao da diverzifikacija, energetska bezbednost i energetska sigurnost, definitivno postaju tema broj jedan u energetici i da je današnji skup u Dubrovniku „pravo mesto na kome možemo dobiti kvalitetne odgovore za budućnost našeg energetskog sektora“.

Pored ministara energetike iz 15 zemalja centralne i jugoistočne Evrope na današnjoj konferenciji učestvuju i potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maruš Šefčovič i evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.