U trendu

AP: Forumom o novom Putu svile do unapredjenja ugleda predsednika Kine

Kina nastoji da forumom o novom „Putu svile“ unapredi ugled predsednika Sija Djinpinga kao državnika svetske klase u cilju uspostavljanja novog svetskog poretka u kojem svi putevi vode u Peking, ocenila je agencija AP.

Forum „Jedan pojas, jedan put“ koji će početi u nedelju, 14. maja poslednji je u nizu skupova visokih zvaničnika organizovanih u cilju isticanja Sijevog uticaja na globalna dešavanja uoči ključnog kongresa vladajuće Komunističke partije kasnije ove godine.

„Si se sada smatra svetskim liderom koji ima veliki uticaj i uživa poštovanje širom sveta, i to će definitivno unaprediti njegov ugled na domaćem terenu“, rekao je analitičar Džozef Dženg, penzionisani profesor Univerziteta u Hongkongu.

Bivši ambasador SAD u Kini Maks Bokas rekao je agenciji AP da Si Djinping „pokazuje viziju“, dodajući da lideri i treba da budu vizionari.

„On pokazuje nadu u svoju ekonomiju predlaganjem veoma značajnog ekonomskog plana. Mislim da će mu to u velikoj meri pomoći pred sledeći kongres partije“, rekao je Bokas.

Forumu će prisustvovati lideri 28 zemalja, uključujući predsednike Rusije i Filipina, Vladimira Putina i Rodriga Dutertea.

Najistaknutiji zvaničnik zemlje Zapada biće italijanski premijer Paolo Djentiloni, dok će druge zapadne zemlje predstavljati niži zvaničnici.

Vašington će poslati delegaciju koju predvodi Met Potindžer, specijalni pomoćnik predsednika i visoki direktor američkog Saveta bezbednosti zadužen za istočnu Aziju, a Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku će predstavljati finansijski zvaničnici.

Projekat „Jedan pojas, jedan put“ obuhvata više od 68 zemalja i 4,4 milijardi ljudi, a veruje se da će od njega ceo svet imati koristi i da će milione ljudi spasiti siromaštva, naveo je Si-eN-eN (CNN).

Američka mreža CNN navodi da niko nije siguran šta je zapravo „Jedan pojas, jedan put“ (One Belt, One Road – OBOR).

Dodaje se da je OBOR na najosnovnijem nivou skup povezanih trgovinskih dogovora i infrastrukturnih projekata širom Evroazije i Pacifika, ali nije jasno koje zemlje su uključene u inicijativu.

Forum „Jedan pojas, jedan put“ održava se u nedelju 14. i ponedeljak 15. maja. Zasniva se na strategiji koju je kineski predsednik pokrenuo 2013. u cilju stvaranja infrastrukture i bližih odnosa zemalja Evroazije duž novog „Puta svile“ – koridora za isporuku robe sa istoka.

Kina tako želi da obezbedi i svoje snabdevanje sirovinama, i slanje svojih proizvoda ka glavnim tržištima, posebno u Evropi. Ona nastoji da na samitu utvrdi svoj svetski geopolitički značaj naspram izolacionističkih stremljenja predsednika SAD Donalda Trampa, navodi francuska agencija.

Na samitu u Pekingu treba da se iz faze najave projekata predje u fazu sprovodjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.