U trendu

AP: Kina želi dublje ekonomske veze u 16 evropskih zemalja

BEOGRAD – Kina želi dublje ekonomske veze u 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a što je povezano sa planom „novog puta svile“ da se ojača veći globalni uticaj, ocenila je danas američka agencija AP.

AP je, prenoseć reči kineskog ministra transporta Li Siaopenga sa Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope da Kina želi veću saradnju sa centralnoistočnom Evropom, navela da Kina već finansira projekte kao, kako je AP ocenila, deo svoje namere da ostvari veći globalni uticaj.

Poboljšanje ekonomskih i drugih odnosa zasniva se na „komplementarnoj prednosti“ i za Kinu i za region, navodi AP reči kineskog ministra.

AP ocenjuje da je kineski interes u centralnoj i istočnoj Evropi povezan sa planom „novog puta svile“ da se ojača uticaj Kine u inostranstvu kroz investicije i bliže ekonomske veze.

Kako AP piše, inicijativa je izazvala zabrinutost u EU da bi subvencionisane kineske kompanije imale tržišnu prednost bez recipročnih ugovora za evropske firme, a što Peking odbacuje.

AP piše da među projekte koje Kina podržava spada i brza železnica između Beogada i Budimpešte.

Američka agencija prenela je reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pohvalio Kinu na njenoj ulozi, koja je, kako je rekao, „veoma korisna“.

„Mi to nikada ne bi uradili sami da nije bilo tog pozitivnog pritiska (s kineske strane) da nešto izgradi, da premosti reke, da izgradi nove puteve“, citirala je Vučića agencija AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar