U trendu

Apel da se reši blokada granice kod Djevdjelije

Privredne komore Makedonije i Srbije apelovale su danas da se što pre reši problem blokade grčko-makedonske granice kod Djevdjelije i da se omogući slobodan protok robe i ljudi.

Ako se ne ukine višednevna blokada graničnog prelaza Evzoni, sa grčke strane, šteta će biti ogromna, ne samo za makedonsku privredu, nego i za zemlje sa kojima saradjuje, rečeno je u Skoplju na Makedonsko-srpskom biznis forumu.

„Nadamo se da će ta situacija imati brzu razrešenje, kako ne bi bili veliki direktni i indirektni troškovi“, rekla je direktorka Provredne komore Makedonije Jelisaveta Georgieva.

Prema njenim rečima, prati se stanje na Evzoniju koji su nezadovoljni grčki poljoprivrednici blokirali 30. januara, a Komora je poslala dopis grčkoj ambasadi i Uniji grčkih komora.

Direktorka Centra za regionalnu saradnju PKS Danica Milovanović je istakla da svaka blokada granica može da uspori rast razmene i pozvala da se omogući slobodan protok ljudi i robe.

Komore Makedonije su poručile vladama dve zemlje da omoguće saradnju privrede, jer, kako je istaknuto, samo tako može da se doprinese ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana, što Evropa očekuje od ovog prostora.

Na poslovnom forumu u Skoplju učestvuje pedesetak kompanija iz Makedonije i Srbije iz sektora poljoprivede, prehrane, mašinogradnje, proizvodnje opreme, farmacije.

Prema rečima Georgieve, cilj foruma je da se produbi odlična saradnja i ostvare bilateralni susreti, ali i da razgovara o povezivanju radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Srbija je treći trgovinski partner Makedonije, a ekonomska saradnja se, kako je istakla, povećava u kontinuitetu od namanje pet godina. U 2016. razmena je dostigla 700 miliona dolara, od kojih je makedonski izvoz 200 miliona, a uvoz 500 miliona dolara.

Na biznis forumu koji se održava u Skoplju biće formiran i Makedonsko-srpski poslovni savet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.