U trendu

APR: Petrohemija na prvom mestu po neto dobitku u 2017. godini

Petrohemija iz Pančeva, prošlogodišnji gubitaš, prva je na listi kompanija u Srbiji sa najvećim neto dobitkom u 2017. godini, a na listi najuspešnijih su i neka javna preduzeća koja posluju prema tržišnim principima, saopšteno je danas u Agenciji za privredne registre (APR).

APR je objavila listu 100 naj… privredih društava u prošloj godini gde se po profitabilnosti našlo sedam javnim preduzeća, ali najbolju bonitetu ocenu A nije dobilo nijedno preduzeće, dok je ocenu B dobilo više njih.

Ocenjivani su i rangirani podaci za 102.395 firmi o poslovnim prihodima, neto dobitku, imovini, kapitalu i gubitku.

„Neto dobit prvorangirane Petrohemije u 2017. godini bila je 40,46 milijardi dinara i čini 6,1 odsto neto dobitka cele privrede Srbije. U 2016. gubitak tog preduzeća iznosio je 5,26 milijardi dinara“, rekla je na konferenciji za novinare registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta APR-a Ružica Stamenković.

Ona je istakla da su takvi rezultati Petrohemije posledica primene Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR) kojim je otpisano 47,7 odsto obaveza tog preduzeća, odnosno 36,94 mililiarde dinara, a preostali deo je konvertovan u kapital izdavanjem novih akcija.

Drugoplasirana kompanija je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u prošloj godini neto dobitak uvećala za 72,8 odsto, na 27,79 milijari dinara, što je 4,2 odsto dobitka cele srpske privrede.

Srbijagas je na trećem mestu sa neto dobitkom od 16,72 milijarde dinara, koji je 7,7 puta veći nego 2016. godine. To preduzeće je vodeće i prema ukupnom gubitku – koji je za 1,7 odsto manji od prošlogodišnjeg i iznosio je 128,54 milijarde dinara.

Najveća srpska kompanija, Elektroprivreda Srbije (EPS), kao i prethodne godine predvodi listu preduzeća prema poslovnim prihodima koji su u 2017. godini iznosili 252,11 milijardi dinara. Neto dobitak tog preduzeća od oko 3,40 milijardi dinara manji je za 61,3 odsto nego u 2016. godini, dok je ukupni gubitak bio 122,11 milijardi dinara.

EPS prednjači i po vrednosti imovine (986,97 milijadi dinara) i po kapitalu (684,52 milijarde dinara) i zapošljava najviše radnika  – 26.485.

Prema višestrukom rastu profitabinosti, uz značajno povećanje obima poslovanja, jačanju finansijskih kapaciteta i povećanju broja zaposlenih, izdvojila su se tri preduzeća – Real kniting iz Gajdobre koji se bavi proizvodnjom čarapa, zatim Robert Boš iz Beograda i Grunfos iz Indjije koji proizvodi pumpe i kompresore.

„Na listama 100 privrednih društava koja su imala najveće neto gubitke i ukupne gubitke u prošloj godini dominiraju firme u stečaju, a takvih je 28. Najveći neto gubitak od 20,84 milijarde dinara imao je Rudnik Lece u stečaju u okviru koncerna Farmakom iz Šapca, a na drugom mestu su Putevu Srbije sa gubtkom od 8,05 milijardi dinara, dok je ukupna gubitak tog preduzeća 53,99 milijardi dinara“, kazala je Ružica Stamenković.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanivić je kazao da se zahvaljujući merama tog ministarstva na listi najprofitabilnjih privrednih društava našlo sedam javnih preduzeća koja su ostvarila pet odsto dobitka cele privrede.

Na tom spisku su pored Srbijagasa i EPS-a i Beogradske elektrane, Jugoimport SDPR, Pošta Srbije, Novosadska toplana i EPS -Termoelektrana Kosovo.

„Ima prostora da se dalje radi na popravljanju poslovanja javnih preduzeća“, ocenio je Stevanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar