U trendu

Argentina uvela jednokratni porez na bogatstvo zbog kovid-19

BUENOS AJRES – Kongres u Argentini odobrio je sinoć uvođenje zakona o jednokratnom porezu na bogatstvo dok vlada pokušava da poveća prihode koji su snažno pogođeni pandemijom, prenosi Rojters.

Senatori su dali konačno odobrenje za tzv. zakon o solidarnosti i vanrednim doprinosima, koji su već izglasali poslanici Donjeg doma parlamenta, sa 42 glasa za i 26 protiv.

Zakon propisuje jednokratni porez od najmanje dva odsto za pojedince koji imaju imovinu vrednosti veće od 2,01 miliona evra (200 miliona pezosa), a cilj vlade je da na taj način prikupi 3,04 milijarde evra.

Senatorka iz vladajuće partije Koalicija peronista Anabel Fernandez Sagasti je na tviter nalogu napisala da je zakon izvanredan jer su i okolnosti takve.

Moramo da pronađemo vezu između onih koji mogu najviše da doprinesu i onih kojima je pomoć najpotrebnija, naglasila je ona.

Prihod koji će na ovaj način biti ostvaren biće iskorišćen za kupovinu opreme i sredstava za borbu protiv pandemije, za pomoć malim i srednjim preduzećima, podršku siromašnim četvrtima i za razvoj domaćeg sektora prirodnog gasa.

Zakon je naišao na kritike konzervativnije opozicije.

Argentina, koja ima treću najjaču ekonomiju u Latisnkoj Americi, ulazi u treću godinu recesije, sa visokom inflacijom i naglim porastom broja siromašnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar