U trendu

ArselorMital razmatra smanjenje proizvodnje u Prijedoru

PRIJEDOR – Kompanija „ArselorMital“ (ArcelorMittal) bi u narednih nekoliko dana mogla da donese odluke koje nisu dobre po grad Prijedor, a to je smanjenje proizvodnje rude gvožđa u Omarskoj, što bi moglo da dovede i do smanjenja broja radnika, upozorio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Kako tvrdi, osnovni razlog za to su nerazrešeni odnosi između Vlade Republike Srpske i ove kompanije, jer nije došlo do realizacije aukcije za stare rudnike železne rude u Ljubiji, pišu Nezavisne novine.

„Još jednom molim sve predstavnike Vlade da s ‘Mittalom’ uspostave odnos, ako nema drugog partnera, da se dalje razvijaju procesi rudarenja u gradu Prijedoru, da se povećava broj zaposlenih, a ne da nam se desi proces umanjenja ili gubitka posla za deo radnika“, poručio je Đaković.

Mladen Jelača, direktor „ArselorMitala Prijedor“, kaže za „Nezavisne“ da kompanija ozbiljno razmatra svoju strategiju rada, te da će ona uveliko zavisiti od toga kako će se odvijati odnos s Vladom RS. On ne isključuje scenario koji je najavio Đaković, a koji se odnosi na smanjenje proizvodnje i broja radnika.

„Strategija će zavisiti od toga da li ćemo pored rudnika Omarska proizvodnju moći da oslonimo na rudnike u Ljubiji i Tomašici. Kompanija ima potrebu da razmotri strategiju, jer određene aktivnosti po pitanju privatizacije ne idu onim tempom kojim bi ona želela da se odvijaju“, kazao je Jelača.

Kupovinom ljubijskih rudnika multinacionalna kompanija produžila bi vek rudarenja u Prijedoru, budući da je trajanje kopova na kojima sada eksploatiše gvožđe ograničeno na još nekoliko godina.

Prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, preduzeće Rudnici železne rude (RŽR) Ljubija završilo je prošlu godinu u minusu od skoro 450.000 KM (230 hiljada evra). Godinu ranije, imali su dobit od skoro 1,9 miliona KM (971 hiljada evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar