Arsić: Moguće povećanje plata u javnom sektoru najviše do pet-šest odsto

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je danas da u budžetu Srbije ima novca za povećanje plata u javnom sektoru, ali najviše do pet-šest odsto.

On je za agenciju Beta rekao da bi povećanje od deset odsto bilo iznad ekonomskih mogućnosti zemlje.

„Takav rast plata značio bi da u budućnosti neće biti dovoljno novca za investicije, a investicije su osnovni pokretač rasta privrede“, rekao je Arsić.

Vlada Srbije bi umesto dugoročno neodrživog rasta plata i penzija, prema njegovim rečima, trebalo da poveća sopstvene investicije, kao i da odustane od uzimanja dividendi javnih preduzeća, kako bi se povećale investicije u energetiku, telekomunikacije i druge sektore.

„Sadašnju povoljnu budžetsku poziciju Vlada bi trebalo da iskoristi i za smanjenje nekih poreskih dažbina, sa ciljem da se poveća prostor za privatne investicije“, rekao je Arsić.

Značajno povećanje plata, kako je ocenio, može da bude politički motivisano ili podstaknuto socijalnim razlozima, ali ne bi imalo snažniji uticaj na privredni rast.

„Povećanje plata ima mali uticaj na privredni rast, suština je da one moraju biti posledica ekonomskog rasta. Kada bi povećanje plata i penzija bio univerzalni recept za ubrzanje privrednog rasta ekonomska politika bi bila jednostavna, ali to nije tako“, ocenio je Arsić.

Ubrzanje privrednog rasta preko povećanja plata, penzija i drugih oblika tekuće državne potrošnje moguće je, kako je rekao Arsić, u velikim privredama koje proizvode sve ono što gradjani troše, i to pod uslovom da u njima postoje neiskorišćeni, medjunarodno konkurentni kapaciteti, ali nijedan od ovih uslova nije ispunjen u Srbiji.

Dodao je da za povećanje penzija treba tražiti trajnu formulu da to ne bi bilo predmet političkih kalkulacija.

„Jedan od mogućih obrazaca za povećanje penzija možda je švajcarska formula po kojoj je rast penzija prosek rasta plata i inflacije“, rekao je Arsić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike