U trendu

Atanasković i Šmid o saradnji Srbije i Švajcarske

BEOGRAD – Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema, omogućiće veću kontrolu Ministarstva privrede nad ovim preduzećima i lakše upravljanje fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada, rečeno je na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji.
Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekata reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove.

Naime, u okviru komponente „Unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave“ Projekat RELOF 2, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom privrede, radi se na procesu digitalne transformacije nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema.
Ovaj sistem omogućiće elektronsku komunikaciju između osnivača i javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede, kao i elektronsko podnošenje izveštaja i izradu odgovarajućih analiza kako bi uspešno upravljali fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada.
Razgovaralo se i o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja a Atanasković je istakla da u Srbiji ima 574 aktivnih firmi čiji su većinski vlasnici državljani Švajcarske.
„Ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske mogu se oceniti kao tradicionalno dobri i raznovrsni, budući da obuhvataju sve aspekte privredne saradnje, ali ima prostora za njihovo unapređenje“, rekla je ona.
Osvrnula se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji i istakla značaj imunizacije stanovništva za rast i razvoj privrede.
Ambasador Šmid se saglasio da su trgovinski odnosi Srbije i Švajcarske dobri, ali da ima dosta potencijala za unapređenje.
Prema njegovim rečima, dinamika investicija je dobra, a saradnja u velikom broju oblasti na visokom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.