U trendu

Atanasković: Rasterećenje privrede i olakšavanje trgovine

BEOGRAD – Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković izjavila je danas, predstavljajući u Skupštini Srbije predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, da se novim zakonom omogućava rasterećenje privrede i olakšavanje trgovine.

Atanakovićeva je kazala da se pojednostavljuje postupak inostranih isprava, posebno sertifikata izdatih od strane tela u EU, jer primenjuje iste tehničke zahteve kao i Srbija.

Ona je dodala da se predlogom zakona sprečava nelojalna konkurencija, jer se preciziraju obaveze privrednika u lancu isporuke proizvođača, uvoznika, distributera.

Propisuje se, takođe, pravni osnov za formiranje saveta za kvalitet, odnosno savetovno telo koje će uključiti u rad širu stručnu javnost i zaintresovane strane, što će obezbediti bolju stručnu podršku u toj oblasti.

Prema njenim rečima, Zakonom se propisuju zahtevi za laboratorije i tela koje kontrolišu ili sertifikuju proizvode, tako što se uređuju opšti zahtevi za imenovanje tela za prozvođača, za ocenjivanje usaglašenosti obaveze imenovanog tela u vezi sa angažovanjem podizvođač.

Atanaskovićeva je navela I da će novi zakon stvoriti okvir za uklanjanje nepotrebnih prepreka u trgovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.