U trendu

Austrija: Logistička kriza povećala cenu gorina

BEČ – „Logistička kriza“ uzrok je rasta cene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Evropi, a tako i u Austriji, ocenilo je Udruženje naftne industrije pri Privrednoj komori Austrije.

Situacija je, kako navode, pod kontrolom, ali nedostatak u snabdevanju je razlog što cene goriva ne padaju, iako cena nafte na svetskim berzama pada.

Ukazuje se da se više problema spojilo – najpre suša tokom leta, zbog čega je došlo do niskog vodostaja na Rajni i Dunavu, a u septembru je došlo i do požara u rafineriji u bavarskom Foburgu, koja je važna za snabdevanje Austrije.

Zbog svih ovih događaja Austrija je morala da uvozi gorivo iz daleka, a železnica nije mogla u potpunosti da ispuni potrebne dodatne kapacitete za transport zbog nedostatka mašinovođa u svim železničkim preduzećima, navode iz Udruženja.

Posebno je situacija „napeta“ oko dizela, jer postoji veća potražnja zbog dobre ekonomske situacije u zemlji.

Udruženje ukazuje da je teško proceniti kada će doći do poboljšanja situacije.

Inače 5,4 milijarde litara dizela koji se troše u Austriji, od ukupno 8,3 milijarde litara, uvozi se iz Nemačke, a to je otežano zbog niskog vodostaja Dunava, zbog čega tankeri prevoze manje količine.

Zbog toga se gorivo uvozi sada i pojačano sa cisternama kopnenim putem sa Jadrana, što povećava troškove transporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar