U trendu

Austrijski ugostitelji traže kuvare

Austrijski turizam poznat je širom sveta po gostoprimstvu i odličnoj kuhinji, ali ugostitelji sve teže nalaze kuvare i konobare, upozorava predstavnica sektora za turizam u Privrednoj komori Austrije Petra Noker-Švarcenbaher zahtevajući da se ova dva zanimanja uvrste među kadrovima koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Ona je, u razgovoru sa novinarima, priznala da je posao kuvara i konobara vrlo stresan, ali i dodala da cena određuje u današnjici saradnike.

Plaćanje samo na osnovu kolektivnog ugovora, prema njenim rečima, zbog nedostatka radne snage, sebi ne može više priuštiti niti jedan ugostiteljski objekat.

Šef kuhinje u proseku zarađuje neto između 2.500 do 3.000 evra mesečno, takozvani „su-šef“ oko 2.000, a kuvar 1.600 do 1.800 evra, prenela je Noker-Švarcenbaher, koja i sama vodi hotel.

Širom Evrope se aktuelno traži 433.575 kuvara, a na celokpuno nemačko govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367, dodala je ona.

„Austrija sama sebi puca u koleno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada“, rekao je Aleksander Rauner referent u Privrednoj komori.

On je kazao da ova privredna grana želi da dobije mogućnost da zaposli kuvare iz takozvanih trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Inače, prema podacima Privredne komore, trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela.

„Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuvar uvrsti u listu nedostajućih profila na tržištu rada“, apelovala je Noker-Švarcenbaher ukazujući da brojni ugostitelji, pre svega na zapadu zemlje, imaju problema da popune broj zaposlenih na početku sezone.

Proteklih godina su austrijski ugostitelji brojna radna mesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Nemačke, ali pošto se nemačko tržište rada oporavilo sve je manje Nemaca koji dolaze da rade u Austriji. U zapadnim pokrajinama, kako je ukazala, mnogo je teže naći kuvara, nego na istoku Austrije.

Tako u Beču postoji daleko veći broj kuvara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuvari uneli u listu nedostajućih profila radnici iz takozvanih trećih država mogli bi da dobiju „crveno-belo-crvenu kartu“, kojom bi mogli da se dosele i zaposle kod određenog poslodavca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar