U trendu

Automobilsko inženjerstvo – master Univerziteta i Fiata

KRAGUJEVAC – Predstavnici Fiat Krajslera -automobila Srbija i Univerziteta u Kragujevcu danas su potpisali Sporazum o saradnji kojim će biti osnovane master studije Automobilskog inženjerstva.

Sporazumom o saradnji na prvom prvom studijskom programu Master studija u oblasti automobilskog inženjerstva stvaraju se uslovi za unapređenje obrazovnog sistema i potvrđuje namera da se u Kragujevcu formiraju stručnjaci svetskog formata u ovoj oblasti, rečeno je danas prilikom potpisivanja sporazuma.

Sporazum su potpisali direktor FCA Jovica Jovanović, direktor ljudskih resursa FCA Masimo Salvai i rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Filipović je u izjavi za Tanjug izrazio zadovoljstvo jer se ovako nastavlja saradnja koja potvrđuje neraskidivu vezu auto-industrije i Univerziteta.

„Ovim studijskim programom želimo da postavimo temelje koji će biti prekretnica u obrazovanju u oblasti auto-industrije imajući u vidi da studijski program objedinjuje najbolje iz oblasti nauke i industrijskog razvoja“, rekao je Filipović i pozvao sve studente da se informišu i postanu studenti mastera Automobilskog inženjerstva.

On rekao da je novi master potpuna novina u edukaciju jer je nastao kao direktna veza između privrede i nauke, na inicijativu FCA koju je Univerzitet prihvatio, ocenjujući da je to novi koncept u obrazovanju.

Filipović je dodao da je ključna novina to što su pored FCA u kreiranju programa učestvovali zajedno Fakultet inženjerskih nauka i Ekonomski fakultet.

„Bitno je da sada što pre krenemo na posao, da akreditujemo program i da obavestimo sve studente o ovoj mogućnosti za sticanje novog znanja do koga će doći uz stručnjake renomirane kompanija“, rekao je Filipović.

Direktor fabrike FCA Srbija Jovica Jovanović rekao je da je na ovaj način oživljena ideja za koju se kompanija zalaže od svog dolaska.

„Doprinos unapređenju obrazovanja jedan je od najvažnijih faktora za održivu budućnost regiona i čitave zemlje“, rekao je Jovanović.

Dodao je i da je kompanija ponosna što uz strateškog partnera Univerzitet u Kragujevcu ima mogućnost da uvede mlade u svet visoke tehnologije i savremenih proizvodnih procesa.

„Novi multidisciplinardni i inovativni master program stvoriće nove vrednosti i dobru osnovu za budućnost i razvoj mladih, a to nas čini ponosnim“, rekao je Jovanović.

Kako je rekao, FCA i Univerzitet kroz novi program podižu saradnju na viši nivo uvođenjem mladih u svet vrhunske tehnologije i savremenih industrijskih procesa.

Dodao je da će studenti biti u prilici da dobiju najbolje od Univerziteta i najbolje od FCA, jer će menadžeri Fiata pored uloge u kreiranju imati i mesto u izvođenju mastera, a studenti će biti na stručnoj praksi u fabrici.

Profesor Fakulteta inženjerskih nauka (FINA) Ivan Mačužić rekao je da je sporazum kruna dugogodšnje saradnje jer je zajednički studijski program najviši nivo saradnje univerziteta i privrede koji zahteva punu posvećenost i partnerstvo obe strane.

Dodao je da je potpuno novi kvalitet to što će u svakom predmetu pored profesora praktičan deo držati predavači iz industrije koji imaju izuzetno znanje i želju da ga podele sa novim generacijama.

Mačužić je dodao da je FCA dao dodatni nemerljivi doprinos reindustrijaciji Srbije kroz novi model upravljanja industrijskim procesima koji su zatim kragujevački inženjeri raširili od Subotice do Leskovca.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Nikolić rekla je taj fakultet i FCA već sarađuju i da je novi master pokušaj da se odgovori na potrebe tržišta za stručnim kadrom.

Dodala je da u masteru pored inženjerstva, odgovarajuće mesto dobijaju i menadžment i poslovna ekonomija, što je značajno za kompetentan i stručan kadar.

Menadžeri u FCA i budući predavači na masteru Automobilsko inženjerstvo Vladimir Lukić, Marija Sarić i Vladimir KANJEVAC istakli su zadovoljstvo što će biti u prilici da svoja znanja i iskustva podele s budućim generacijama studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.