U trendu

Autoput SA-BG mogle bi finansirati banke iz Turske?

SARAJEVO – Savet ministara BiH je, na predlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, utvrdio Predlog sporazuma s Vladom Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, s osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Cilj sporazuma je konkretizacija daljih aktivnosti u saradnji dve zemlje na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje auto-puta/brze saobraćajnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Saradnja uključuje pružanje povoljnih uslova za finansiranje i sprovođenje projekta, izvođenje radova i pružanje tehničke pomoći stručnjaka specijalizovanih za obuku osoblja, prenosi Klix.ba.

Poseban fokus se stavlja na iznalaženje mogućnosti finansiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije deonice auto-puta Sarajevo-Žepče-Tuzla-Bijeljina-Kuzmin i deonice brze saobraćajnice Sarajevo-Pale-Rogatica-Višegrad-Vardište, s konekcijom za Goražde na deonici Pale-Prača-Hrenovica.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će Predlog sporazuma dostaviti Predsedništvu BiH u dalju proceduru, uz predlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar komunikacija i transporta BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.