U trendu

„Axel Springer“ sklopio sporazum o investiranju sa KKR

BEOGRAD – Kompanija „Axel Springer“ potpisala je sporazum o investiranju sa holding kompanijom „Travijatom II S.a.r.l.“ koja je u vlasništvu fondova koje finansira grupacija KKR.

„KKR je objavio svoju nameru o dobrovoljnoj javnoj tenderskoj ponudi akcionarima Axel Springera s ciljem da postane većinski vlasnik u kompaniji i da uđe u partnerstvo sa nama kako bismo oblikovali naš put razvoja u godinama koje slede. Ponuda KKR rezultat je strateškog pregleda i strogog procesa koji je započet na inicijativu izvršnog odbora Axel Springera u kontekstu strategije njegovog rasta, koja je predstavljena u decembru 2018. godine”, navodi se u saopštenju kompanije „Axel Springer“, koje je preneo Blic.
Govoreći o ciljevima, u saopštenju se navodi da „Axel Springer“ teži ka tome da postane vodeći globalni pružalac digitalnog sadržaja i digitalnih oglasa.
Navodi se da KKR ima značajnu stručnost u digitalnim i medijskim sektorima, uspešne investicije u Nemačkoj i širom Evrope te da će biti snažan strateški i finansijski partner Axel Springera.

„KKR podržava strategiju Axel Springera investiranja u projekte daljeg razvoja kako bi se stvorila dugoročna vrednost. Takođe, strane su saglasne da će Axel Springer ostati vodeći glas u nezavisnom novinarstvu kroz sve kanale, kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou“, ocenili su u saopštenju i dodali da će „Axel Springer“ ostati evropsko akcionarsko društvo.
Matijas Dufner, generalni direktor „Axel Springer“ ocenio je da će to ponuditi odličnu stratešku perspektivu za kompaniju odnosno da će strateško partnerstvo sa KKR omogućiti da posegnu za velikim prilikama za rast tako što će dati dodatne finansijske kapacitete i rasteretiti fokus sa kratkoročnih finansijskih ciljeva.

Cilj „Axel Springera“ je da postane globalni lider u digitalnom novinarstvu i digitalnim oglasima.

„Za postizanje tog cilja potrebni su nam održiva strategija i konkretni planovi za rast koji zahteva daleko veće investicije u godinama koje predstoje nego što je to bio slučaj u proteklom periodu. KKR je dugoročno orijentisan partner, što se obično odnosi na investiranje u kompanije između pet i sedam godina“, navodi se u saoštenju.

Odluka u korist KKR doneta je na osnovu strukturiranog procesa u kome je Izvršni odbor ispitao nekoliko opcija koje najbolje podržavaju našu strategiju rasta.

KKR će biti zastupljen u Nadzornom odboru na način koji adekvatno odražava njegovo vlasništvo.

Nadzorni odbor će činiti devet članova, a Ralph Buhe će i dalje biti njegov predsednik.

Sadašnji članovi Izvršnog odbora „Axel Springera“ nastaviće da upravljaju kompanijom, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.