U trendu

Azevedo: Moguća trgovinska organizacija bez SAD

RIO DE ŽANEIRO – Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Roberto Azevedo izjavio je danas da bi bilo moguće uspostaviti telo za rešavanje globalnih trgovinskih sporova, čiji član ne bi bile SAD, ali da nije jasno da li bi Vašington onda podržao takvu organizaciju.

Govoreći na skupu u Rio de Žaneiru u vreme rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Vašingtona, Azevedo je upozorio i da bi trgovinski spor između dve najveće svetske ekonomije mogao da eskalira u drugim oblastima.

On je dodao da je posledica toga da se STO usredsredio na to da pokuša da poveća dijalog između dve zemlje, preneo je Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je pretio da će povući SAD iz STO, ukoliko se ta organizacija ne reformiše.

Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo je juče da je podnelo još jednu tužbu STO)protiv SAD zbog planiranog uvođenja tarifa na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Trampova administracija je u ponedeljak najavila da će od sledeće nedelje uvesti tarife od 10 odsto na kineske proizvode, što će zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.
Kina je, nakon toga, najavila kontramere, ali nije precizirala koje korake će preduzeti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.