U trendu

Azijske berze uglavnom u plusu, nafta se oporavlja

SINGAPUR – Većina azijsko-pacifičkih tržišta kapitala danas beleži pozitivno kretanje, ali su investitori i dalje oprezni zbog ponovnog oživljavanja slučajeva kovid-19 u nekim regionima, kao i zbog potencijalnih inflatornih pritisaka u SAD.

Japanski indeks Nikei 225 porastao za 0,17 posto na 28.364,61 poena, singapurski Strejts Tajms je ojačao za 0,2 procenta na popodnevnom trgovanju po lokalnom vremenun, dok su indijski Nifti 50 i Senseks u dobitku od 0,23, odnosno 0,26 procenata, respektivno, prenosi CNBC.

Akcije na berzama u kontinentalnoj Kini su preokrenule ranije gubitke. Indeks Šangaj kompozit se popeo za 0,31 odsto, na 3.497,28 bodova, dok je Šenžen u plusu za 0,62 posto, na 14.506,61 poena.

Australijski ASX/200 napredovao je za 0,22 procenta, na 7.045,90 poena. Nasuprot tome, južnokorejski Kospi je pao za 0,38 odsto na 3.144,30 bodova, a hongkonški Hang Seng indeks za 0,26 procenata.

Do ovakvog razvoja trgovanja na azijskim berzama dolazi nakon prošlonedeljnih podataka o snažnom oporavku industrije usluga u SAD i Evropi, iako su na Vol Stritu industrijski indeks Dau DŽons i glavni indeks S&P 500 zabeležili četvrtu, odnosno drugu uzastopnu sedmicu u minusu, respektivno.

Američki indeksi akcija na terminskom trgovanju beleže neznatne promene jutros po azijskom vremenu.

Na deviznim tržištima, američki dolar se trguje na nivou od oko 89,939 poena u odnosu na korpu glavnih rivala.

Što se tiče najvažnijih valutnih parova, japanski jen se prema dolaru trguje po kursu od 108,69 jena, što je blagu rast u odnosu na nivo od blizu 108,99 jena zabeležen na početku sesije.

Na azijskim robnim berzama, cene nafte su se oporavile. Američka sirova nafta WTI je poskupela za 1,16 posto, na 64,32 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent ojačala za 1,11 odsto, na 67,18 dolara po barelu.

Prošle nedelje, oba tipa nafte su zaključila trgovanje na negativnom teritoriji na nedeljnom nivou usled očekivanog rasta ponude sa povratkom iranske nafte na tržište. Iranski predsednik je, prema nekim medijskim izveštajima, navodno rekao da su SAD spremne da ukinu sankcije naftnom, bankarskom i brodarskom sektoru u toj zemlji.

Ipak, čini se da je prošlonedeljna strahovanja od prevelike ponude nafte danas nađačao optimizam investitora koji se nadaju oporavku potražnje za gorivom u SAD i Evropi, jer brojne države ublažavaju mere lokdauna i jer armija vakcinisanih građana planira putovanja tokom leta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.