najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bajer pregovara o preuzimanju Monsanta

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija „Bajer“ ponudila je 62 milijarde dolara za preuzimanje najvećeg svetskog proizvodjača genetski modifikovanog semena „Monsanta“, saopštio je danas menadžment kompanije.

Preuzimanje Monsanta stvorilo bi ogromnu kompaniju za proizvodnju GMO semena i hemikalija za poljoprivredu sa jakim prisustvom u SAD, Evropi i Aziji. Spajanje „Bajera“ i „Monsanta“ ojačalo bi njhovu lidersku poziciju na tržištu.

Nemačka kompanija, specijalizovana za farmaceutske proizvode i poljoprivredu, ponudio je 122 dolara po deonici američke kompanije.

Zvaničnici nemačkog koncerna sastali su se prošle nedelje sa svojim američkim kolegama kako bi „razgovarali o spajanju“ dva giganta za proizvodnju GMO ratarskog semena.

Bajer je saopštio da planira da finansira kupovinu kombinacijom duga i kapitala, kao i da je spreman da odmah stupi u pregovore i brzo okonča transakciju.

„Monsanto savršeno odgovara našem agrobiznisu“, porucio je direktor nemačke kompanije Berner Bauman u video poruci objavljenoj na sajtu kompanije.

Monsanto ima oko 20.000 zaposlenih i proizvodi GMO seme voća, povrća i drugih useva, uključujući kukuruz, soju, pamuk i spornu vrstu herbicita „roundap“.

Bajer, čije je sedište u Leverkuzenu, zapošljava 117.000 ljudi širom sveta. Procenjuje se da je njegova tržišna vrednost oko 85 milijardi evra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike