U trendu

Bajnens ukida ponudu tokena vezanih za akcije

LONDON – Velika berza kriptovaluta Bajnens saopštila je da od danas korisnici više ne mogu da kupuju digitalne tokene vezane za akcije kompanija, dan nakon što su se italijanski regulatori pridružili nizu akcija finansijskih nadzornih tela u svetu za zabranu te vrste trgovanja na ovoj platformi.

„Prema odluci koja odmah stupa na snagu, akcijski tokeni nisu više dostupni za kupovinu na Binance.com“, objavljeno je na veb sajtu ove berze, prenosi Rojters, dodajući da će od oktobra potpuno biti ukinuta i podrška za prodaju te vrste tokena.

Ovaj potez dolazi nakon pojačane kontrole regulatora u Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji nad aktivnostima ove berze.

Italijanski tržišni regulator je saopštio juče da Bajnens nema ovlašćenje za pružanje investicionih usluga i poslovanje u Italiji, čak ni za pružanje informacija o finansijskim derivatima i akcijskim tokenima koje nudi na italijanskom jeziku na naslovnoj strani svog internet sajta.

Akcijski tokeni su digitalna verzija deonica čija je vrednost vezana za cenu relevantne kompanijske akcije. Bajnens je nudio akcijske tokene brojnih kompanija, među kojima su i Epl, Majkrosoft, Tesla…

Nemački finansijski regulator BaFin je saopštio u aprilu da Bajnens rizikuje da bude kažnjen zbog nuđenja akcijskih tokena bez objavljivanja prospekta za investitore.

Korisnici Bajnensa koji poseduju akcijske tokene mogu da ih prodaju tokom narednih 90 dana, nakon čega od 14. oktobra više neće moći da ih prodaju ili da zatvaraju pozicije preko ove platforme, navedeno je u saopštenju ove berze.

Iz Bajnensa su poručili da će svoj komercijalni fokus preusmeriti na ponudu drugih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.