U trendu

Bangladeš želi srpski kapital, ambasador očekuje investicije

BEOGRAD – Ambasador Bangladeša u Rimu zadužen i za Srbiju, Abdus Sobhan Sikder, pozvao je danas srpske privrednike da ulažu u njegovu zemlju koja važi za jednu od najsiromašnijih država u svetu.

Sobhan Sikder je rekao da srpskim investitorima ta zemlja zauzvrat nudi najjeftiniju radnu snagu koja postoji i dodatne subvencije od strane vlade Bangladeša.

Ambasador je predstavljajući potencijale za saradnju dve zemlje, Srbije i Bangladeša u Privrednoj komori Srbije rekao da se građani njegove zemlje još uvek sećaju podrške koju je nekadašnja SFRJ pružila nezavisnosti njegove zemlje kao i snažnog partnerstva u Pokretu nesvrstanih.

„Bangladeš je najveći izvoznik odeće na svetu posle Kine. To je naš najvažniji proizvod, a izvozimo u Ameriku, Nemačku, Italiju…“, rekao je Sikder i pozvao srpske biznismene da budu strani investitori u Bangladešu.

Sa svojih 168 miliona stanovnika Bangladeš je jedna od najsiromašnijih država na svetu.

Preko 40 odsto stanovništva Bangladeša zarađuje manje od jednog dolara dnevno.

„Radna snaga nam je jeftina zato što smo siromašna zemlja. Ukoliko je neko zaintersovan da posluje i dobije jeftinu radnu snagu, naša vlada nudi podsticaje“, kaže Sikder.

Inače, najveći procenat Bangladežana, čak 45 odsto njih, zaposleno je u poljoprivrednom sektoru.

Značajni poljoprivredni izvozni proizvodi su pirinač, juta, šećer, svila, pamuk, biber, kari i ostali začini, a u 100 zemalja izvoze farmaceutske proizvode.

Ambasador navodi da toj zemlji nedostaje mnogo toga, najviše savremenih mašina, ambalaža, automobili, ali i vino i vojna oprema.

Upozorava na jednu stvar za koju je, kaže, siguran da nijedan investitor koji želi da dođe u tu zemlju neće voleti, a to su ogromne gužve u saobraćaju.

„Samo jedna stvar koju privrednici neće voleti, to su zastoji u saobraćaju. Ljudi iz drugih zemalja mogu da dožive kulturni šok jer je kod nas saobraćaj komplikovan, najviše u velikim gradovima“, rekao je Sikder.

Direktor Sektora za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović istakla je da dve zemlje imaju veliki potencijal za saradnju i pozvala domaće investitore da jačaju poslovne veze sa Bangladešom.

Diplomatski odnosi sa ovom zemljom su uspostavljeni 1971. godine, a ambasada Srbije u Nju Delhiju (Indija) radno pokriva i Bangladeš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.