U trendu

Banka Engleske: Odlaganje Bregzita bi naštetilo rastu

LONDON – Centralna banka Engleske (BoE) ostavila je danas kamatne stope na istom nivou, jer se neizvesnost vezana za Bregzit i dalje nadvija nad petom najvećom svetskom ekonomijom.

U trenutku kada je preostalo manje od 45 dana od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, devetočlani Odbor za monetarnu politiku BoE, predvođen guvernerom Markom Karnijem, jednoglasno je izglasao zadržavanje kamatnih stopa na 0,75 odsto.

Funta je neznatno reagovala na ovu vest, trgujući se na nivou od oko 1,2467 dolara, prenosi CNBC.

Članovi BoE su ponovili da bi izlazak iz EU bez dogovora usporio rast i povećao cene, kao i da bi još jedno odlaganje datuma izlaska Britanije prouzrokovalo dodatnu ekonomsku slabost.

„Politički dogadaji mogli bi dovesti do daljeg perioda postojeće duboke neizvesnosti. Što duže te nesigurnosti postoje, posebno u okruženju slabijeg globalnog rasta, veća je verovatnoća da će rast tražnje ostati ispod potencijala, povećavajući višak ponude“, navodi se u saopštenju banke.

Britanski premijer Boris DŽonson je ranije obećao da će „po svaku cenu“ sprovesti Bregzit, čak i ako to znači izlazak iz evropskog bloka bez dogovora sa Briselom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.