najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Banka Inteza dobila kreditne linije od 46,5 miliona evra

Banka Inteza i Nemačka razvojna banka (KfW) potpisale su danas u Beogradu ugovore o tri kreditne linije ukupne vrednosti 46,5 miliona evra, a namenjene su pozajmicama za mikro, mala i srednja preduzeća, registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave.

Za preduzeća iz ruralnih sredina odredjen je 23,5 miliona evra, a rok vraćanja kredita biće sedam godina, sa počekom od dve godine.

Finasiranju infrastrukturnih projekta opština i javnih preduzeća namenjeno je 15 miliona evra, a poljoprivrednim gazdinstvima osam miliona evra, i ti krediti će uključivati osiguranje useva od vremenskih neprilika.

“Odobravanje kredita počeće uskoro, po trenutno najpovoljnijim uslovima na tržištu Srbije”, najavila je predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Djurić.

Ona je na konferenciji na novinare istakla da će nove kreditne linije KfW-a biti dodatni podsticaj daljem ekonomskom oporavku, što će omogućiti i stvaranje novih radnih mesta.

Potpisivanju ugovora o kreditnim linijama KfW prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, koji je kazao da održiv ekonomski razvoj i veće mogućnosti zapošljavanja ostaju prioritet saradnje Nemačke i Srbije, a cilj je više radnih mesta i bolji život gradjana.

Banka Inteza je sa KfW ranije potpisala još pet kreditnih linija – četiri namenjene kreditiranju lokalnih samouprava i javnih preduzeća u ukupnom iznosu od 100 miliona evra, a jednu za mala i srednja preduzeća vrednosti 20 miliona evra.

Direktor kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos je kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Bankom Inteza i da to partnerstvo doprinosi uvodjenju inovacija u finansijskom sektoru Srbije i podstiče privredni razvoj.

(Beta)

1 komentar
  1. bineli

    Kako i neće da budu Nemci zadovoljni, u Nemačkoj je kredit za preduzeća do 5% na godišnjem nivou, a kod nas 13-17%, vidite kolika je razlika, kada se to izmiksuje, razliku kamate plaćaju naši privrednici, što na 7 godina i nije baš malo. Ono što su meni odgovorili iz IB lično, ne sviđa mi se.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike