U trendu

Bankari ulagačima: Ulažite u srpske, ne u hrvatske hartije

Analitičari velike multinacionalne banke Barkliz preporučuju ulagačima da umesto u hrvatske ulažu u srpske i mađarske hartije od vrednosti, piše danas Jutarnji list, navodeći da je to cena koju Zagreb plaća zbog političke nestabilnosti u zemlji.

„Cena koju plaćamo zbog političke nestabilnosti u zemlji sve je veća. Nakon što je Vlada odgodila novo izdanje evroobveznica, jer su investitori tražili veće kamate od onih koje je Hrvatska bila spremna da plati, analitičari velike multinacionalne banke Barkliz u svom novom izveštaju o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srpske i mađarske vrednosne papire“, navodi Jutarnji.

U izveštaju pod nazivom „Hrvatska: potresena krhkom politikom“, analitičari Barkliza ocenjuju da su svetska tržišta pozdravila formiranje Vlade Tihomira Oreškovića i podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka posle šestogodišnje recesije, dodaje se u tekstu.

„Međutim, poslednja politička previranja, koja prete opstanku Vlade i sprovođenju reformi, počela su da uzimaju svoj danak i u svetu hrvatskih državnih finanšija. Stoga, ulagačima preporučuju da pojedine vrednosne papire hrvatske države zamene za srpske i mađarske, ovisno o roku njihovog dospeća“, piše zagrebački list.

Navodeći da obveznice Srbije i Mađarske nude investitorima otprilike iste prinose, u tekstu se konstatuje da finansijski eksperti ističu „ipak, te dve zemlje, ipak imaju stabilnije vlade“.

U Barklizu podsećaju, takođe, da se Hrvatska i dalje suočava sa izostankom pravih reformi. „One se ogledaju i u podatku da je javni dug tokom dugotrajne krize više nego udvostručen – porastao je sa 39 posto BDP-a u pretkriznoj 2008. na 85,1 posto BDP-a u 2014. – a njime se finansirao veliki budžetski deficit“.

Iako je fiskalni deficit u međuvremenu ipak smanjen na oko četiri odsto BDP-a u prošloj godini, Jutarnji ocenjuje da je on i dalje veliki, i da su za njegovo smanjenje potrebne reforme.

U izveštaju Barkliza se dodaje da „aktuelni sastav Sabora otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija“.

„Ni eventualni novi izbori ne moraju nužno da dovedu do značajnije promene odnosa snaga na političkoj sceni zemlje“, poruka je analitičara Barkliza, prenosi Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar