U trendu

Bavarija: Arseni krši prava intelektualne svojine

Holandska kompanija Bavarija saoštila je danas da albanska firma Arseni iz Skadra krši prava intelektualne svojine i da je opravdan zahtev da se limenke energetskog pića „B-52“ zadrže na carini zbog nelegalne prozvodnje ambalaže u Srbiji i izvoza u Albaniju.

Srpska carina je nedavno zadržala na granici sa Albanijom 203.000 limenki tog energetskog pića, koje je proizvedeno u zemunskoj fabrici Bol pekidžing (Ball Packaging) na zahtev Bavarije koja je dostavila dokaze da albanska firma nelegalno prozvodi ambalažu u Srbiji i izvozi je u Albaniju.

Bavarija tvrdi da je nesporno vlasnik žiga „B-52“ u Srbiji i da za to ima uverenja koja je izdao Zavod za intelektualnu svojinu Srbije.

Kompanija podseća da vlasnik žiga ima pravo da zabrani stavljanje svog zaštićenog znaka na robu, kao i na njenu ambalažu, kao i da zabrani izvoz robe pod svojim zaštićenim znakom iz Srbije.

U saopštenju Bavarije je navedeno da je bez njene saglasnosti i „uprkos jasno iskazanom protivljenju“, njen zaštićeni žig stavljan u Srbiji na ambalažu koju je albanski Arseni naručivao od Bol pekidžinga koja je išla u izvoz.

Time su, kako je istaknuto, prekšeni srpski zakoni i Bavarijina prava intelektualne svojine u Srbiji.

Bavarija je navela da je kompanija sa bogatom tradicijom, u vlasništvu porodice koja je u pivarskoj industriji aktivna od 1719. godine, a bezalkoholne napitke proizvodi od 1955. godine.

Brend energetskog napitka „B-52“ Bavarija samostalno razvija od 2000. godine.

„Žig u čiju povredu u Srbiji je Arseni uključen, registrovan je u više od dvadeset evropskih država. Arseni je bio posredno uključen u distribuciju Bavarijinog napitka u Albaniji, a kada je taj poslovni odnos prekinut, protivno načelu savesnosti i poštenja, Arseni je podneo prijavu Bavarijinog znaka u Albaniji na svoje ime. Nesavesna prijava je predmet sporova, a Bavarija će i dalje nastaviti da prava koja ima na svojim žigovima, najenergičnije brani“, poručili su iz holandske kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.