U trendu

BDP evrozone pao 0,3 posto, a u EU za 0,1% u prvom kvarta

BRISEL – Ekonomija evrozone je pala u prvom kvartalu 2021. godine za 0,3 posto, a privreda Evropske unije za 0,1 procenat u odnosu na prethodno tromesečje, prema sezonski prilagođenim podacima, pokazuju preliminarne procene objavljene danas na veb sajtu statističkog zavoda EU, Evrostata.

U poređenju sa prvim kvartalom 2020, desezonirani BDP evrozone je pao za 1,3 procenta, a EU za 1,2 posto.

Iz Evrostata napominju da je ovo drugi uzastopni kvartalni pad bruto domaćeg proizvoda evrozone i EU. Prethodno je, u četvrom tromesečju, privreda zemalja koje koriste jedinstvenu valutu zabeležila pad od 0,6 odsto, a 27-člani blok od 0,4 procenta, nakon snažnog oporavka u trećem lanjskom kvartalu.

Istorijski posmatrano, najoštriji pad BDP-a otkako je 1995. godine počela da se vodi ova evidencija, registrovan je drugom kvartalu 2020. godine, u jeku kovid pandemije, kada je evrozona pala za 11,5 procenata, a EU za 11,1 posto.

Kada je reč o zemljama članicama EU, najveći ekonomski rast u prva tri meseca ove godine na kvartalnom nivou zabeležili su Irska (7,8%), Hrvatska (5,8%), Estonija (4,8%) i Grčka (4,4%).

Istovremeno, najoštriji pad u odnosu na prethodna tri meseca imali su Portugalija (-3,3%), Slovačka (-2,0%), Nemačka (-1,8%) i Letonija (-1,7%).

Na osnovu sezonski prilagođenih podataka, obim BDP-a evrozone i EU manji je za 5,1 posto, odnosno 4,6 procenata respektivno, u poređenju sa njihovim najvišim nivoom iz poslednjeg kvartala 2019.

Evropski statističari dodaju u saopštenju da je američka privreda od januara do kraja marta ove godine zabeležila rast od 1,6 posto u odnosu na prethodna tri meseca, dok je na godišnjem nivou ojačala 0,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.