U trendu

BDP Japana porastao 1,9 odsto u drugom kvartalu

TOKIO – Japanska ekonomija nastavila je dugogodišnju ekspanziju u drugom kvartalu 2018,. zahvaljujući većoj potrošnji stanovništva i preduzeća, saopštila je danas vlada u Tokiju.

Treća po veličini privreda sveta zabeležila je u periodu april-jun rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto na godišnjem nivou, dok je u prvom kvartalu godišnji privredni rast bio u padu za 0,6 procenata, navodi se u saopštenju vlade, a prenosi agencija AP.

Na kvartalnom nivou, BDP je u drugom tromesečju povećan za 0,5 odsto u odnosu na blagi pad od 0,2 odsto koji je registrovan od januara do kraja marta 2018.

Privatna potrošnja je u posmatranom periodu porasla, zahvaljujući većim prihodima domaćinstava usled isplata visokih polugodišnjih bonusa. Prihodi domaćinstava su u minulom tromesečju povećani za 2,1 odsto, što je najveći skok od 1997. godine, uz nastavak snažnog trenda otvaranja novih radnih mesta.

Što se tiče trgovinskih izgleda za naredni period, američka agencija ocenjuje da su oni neizvesni, s obzirom na to da se japanski proizvođači u velikoj meri oslanjaju na tražnju fabrika u Kini.

Veće tarife koje su uvele SAD na izvoz više desetina milijardi dolara vredne kineske robe, verovatno će pogoditi znatan broj japanskih preduzeća koja isporučuju kineskim partnerima mašine, delove za elektroniku, automobile i druge proizvode, navodi se u tekstu.

Trgovinski pregovori između Japana i Sjedinjenih Država, započeti juče u Vašingtonu, malo su napredovali, a trebalo bi da budu nastavljeni danas, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.