U trendu

Begović: Od Razvojne banke Saveta Evrope za BIO4 200 miliona evra

BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da će izgradnja naučno-tehnološkog centra BIO4 kampus početi krajem ove godine i da je procena da će izgradnja prve faze koštati 300 miliona evra.

„Mi smo od Razvojne banke Saveta Evrope dobili 200 miliona evra, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredstva i mi ove godine krećemo“, rekla Begović predstavljajući taj projekat na RTS-u.

Četiri ključne bio oblasti kojima će se baviti u okviru BIO4 kampusa su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet, a Begović kaže da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku.

BIO4 kampus biće, prema rečima Begović, bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

„Kada se izgovori reč Srbija, da asocijacija bude da je to zemlja inovacija, zemlja tehnološkog razvoja“, istakla je ministarka.

Srbija je, kaže Begović, prepoznala veliki napredak informacione tehnologije i u tome je postigla ogroman uspeh.

„IT industrija postala je jedna od glavnih izvoznih grana Srbije, koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 milijardi evra godišnje“, rekla je ministarka.

S druge strane, ona kaže i da razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama, kako bi dale odgovore na globalne izazove s kojima se i Srbija suočava.

To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

„Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap ekosistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku“, objasnila je Begović.

Na 20 hektara ukupne površine, budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak“, Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno.

U BIO4 kampus će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus.

Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta. Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

„Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija. Da se ne plaše, nego da ih prigrlimo i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvaliteta naših života“, poručila je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar