U trendu

Belen: Odlični rezultati preduslov za intenziviranje saradnje

BEOGRAD – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen kaže da pozitivan trend srpske privrede predstavlja odličan preduslov za intenziviranje razmene Austrije i Srbije, a otvarajući Poslovni forum „Pametan saobraćaj“, poručio je da je impresioniran realnim stopama rasta privrede Srbije.

„U ovoj godini će privreda Srbije imati veći rast nego što se prvobitno prognoziralo. Veći od Austrije. Takav trend trena nastaviti i narednih godina“, naglasio je on.

Van der Belen je istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i intenzivniji, da se trgovinska razumena pozitivno razvija, te da je sve veći broj austrijskih preduzeća koja uspešno posluju u Sbriji.

„Često laskamo sebi da spadamo među najvće strane ulagače, ako ne i najveći. Austrijska preduzeća zapošljavaju u Srbiji oko 20.000 ljudi i to znači da time daju važan doprinos razvoju i zaposlenju“, kazao je austrijski predsednik.

Van der Belen je istakao da je jasna namera Srbije da postane članica EU, dodajući da na tom putu ima mnogo toga da se uradi, navodeći da uklanjanje birokratskih prepreka za investitore.

Austrija je, prema njegovim rečima, spremna da ponudi svoja iskustva i znanje u područjima u kojima Srbija mora da ostvari poboljšanja.

Pošto je težište Foruma saobraćajna infrastruktura Van der Belen je rekao da je s napretkom evropskih ntegracija u ovom regionu od 1990-tih nastao novi prostor za nove investicije i unapređenje saobraćajne mreže, posebno glavnih puteva u Evropi, kako drumskih, tako i železničkih.

Predsednik Austrije je podsteio da su istraživanja pokazala da Austrijanci najviše koriste železnicu, što pokazuje koliko je važna ova mreža.

Navodeći da poboljšanje saobraćajnih veza u regionu ima važnu ulogu za poboljšanje konkurentnosti i širenje privrede, Van Der Belen poručio: „Optimističan sam da će i ovaj današnji sastanak između srpskih i austrijskih privrednika, stručnjaka i donosilaca odluka voditi ka intenzivnoj razmeni ideja i saradnje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.