U trendu

BELEX indeksi se oporavili, akcije Alfa plama uzletele 30 odsto

BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija i danas je bila vrlo uzdržana, dok su se oba berzanska indeksa oporavila na krilima snažnog rasta vrednosti kompanije Alfa plam iz Vranja.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 2,7 miliona dinara (oko 23 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je ojačao za četvrtinu procenta na 827,77 poena, a BELEXlajn je skočio za 0,6 posto na 1.726,17 poena.

Najveći dobitnik dana bio je vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfla plam, čije su akcije uzletele za vrtoglavih 30 odsto na 29.813 dinara, uz skromnu realizaciju od 0,1 milion dinara.

„Dunav osigiuranje“ je ostalo lider po vrednosti prometa koji je danas iznosio 1,3 miliona dinara, pri čemu su akcije ove osiguravajuće kuće porasle za 1,2 procenta na 1.199 dinara.

Naftna industrija Srbije se zadržala na cenovnom nivou od 625 dinara i zabeležila trgovanje vredno iznad 0,6 miliona dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ zaključio dan s padom cene većim od 2,4 posto na 1.429 dinara, a isprometovan je u iznosu ispod 0,2 miliona dinara.

Beogradsko privredno društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu i poslovno-tehničku saradnju „Dinara“ istrgovano je na MTP tržištu za 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 355 dinara.

Srani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali zanemarljiv udeo.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.